nieuws

Hoeveel bolletjes ijs scheppen de Italianen?

IJs 312

Italië staat wereldwijd bekend om de gelato en er gaat in het land dan ook ontiegelijk veel ijs over de toonbank. Ook dit jaar maken de Italianen verreweg de meeste gelato ter wereld en het aantal ijssalons neemt alleen maar toe.

Hoeveel bolletjes ijs scheppen de Italianen?

Afgelopen jaar produceerden de Italianen 595 miljoen liter gelato, 19 procent van al het roomijs in de Europese Unie en bijna zes keer zoveel als Nederland, blijkt uit cijfers van Eurostat. Duitsland was tweede met 515 miljoen liter.

Omzet ijssalons

De Italiaanse ijsberg is goed voor 6,8 miljard bolletjes roomijs. Die word deels verkocht via een van de ruim 19 duizend ijssalons in het Zuid-Europese land. De Italiaanse liefde voor ijs lijkt ook nog niet af te nemen, want het aantal ijssalons in het land neemt nog elk jaar toe. En hoewel de meeste ijssalons kleine familiebedrijfjes zijn, is de hele bedrijfstak goed voor een omzet van 1,4 miljard euro.

Export

De gemiddelde Italiaan eet per jaar ruim honderd bolletjes ijs per jaar. Met meer dan 60 miljoen Italianen blijft er niet veel Italiaans ijs over om te exporteren. Italië is op de Europese exportranglijst dan ook pas de nummer vijf.

Gemberijs

Met hittegolf Lucifer als aanjager zal er de afgelopen tijd weer het nodige ijs doorheen zijn gegaan. Een flink deel daarvan zou wel eens gembersmaak kunnen zijn, de smaak van deze zomer. Klassieke smaken als chocolade blijven echter ook populair.

 

Nieuws over ijs

 

 

Reageer op dit artikel