nieuws

Nederlander maakt zich op voor finale Gelato World Tour

IJs 52

De Europese titel pakken, dat is al een hele prestatie. Boer Erik Kuiper uit Denekamp reist binnenkort weer naar Italië af in een poging een nog grotere prijs in de wacht te slepen in de finale van de Gelato World Tour.

Nederlander maakt zich op voor finale Gelato World Tour
Erik Kuiper met zijn winnende ‘Honing-Yoghurt met Frambozen en Walnoten’-Kui(p)er IJs’

De eigenaar van boerenbedrijf Erve Kuiper – met onder meer ijssalon de IJskuip – in het Twentse Denekamp strijdt binnenkort in het Italiaanse Rimini om de wereldbeker in de finale van de Gelato World Tour. Daar krijgt hij concurrentie van 36 finalisten uit achttien landen. Dat heeft ijsmachinefabrikant Carpigiani, de initiatiefnemer van de tour, onlangs bekendgemaakt.

De Twentse ijsbereider heeft goede herinneringen aan Italië; eind juli werd hij in Bologna uitgeroepen tot winnaar van de Europese finale van de Gelato World Tour met zijn ‘Honing-Yoghurt met Frambozen en Walnoten’-Kui(p)er IJs.

Tweeduizend deelnemers

Dat Erik Kuiper de finale heeft bereikt, is al bijzonder. De tweede editie van de Gelato World Tour begon al in 2015 met bijna tweeduizend deelnemers uit de hele wereld. Kuiper mag zijn vakmanschap tonen in een groot ‘Gelato World Tour’-dorp in Parco Federico Fellini aan de bekende stranden van de Emilia-Romagna Riviera, voor het iconische Grand Hotel.

Puur en biologisch

Hoeveel kans maakt de Nederlandse ijsbereider? De jury van de Europese finale waren in ieder geval zeer onder de indruk van de producten die hij in zijn ijs verwerkt, zo vertelde hij eerder. ‘Het mooie aan ons ijs is juist dat we alles zo puur en biologisch maken als maar kan. De walnoten komen uit onze eigen tuin, de frambozen zijn van de buurman, de honing van een imker uit de buurt en de melk komt natuurlijk van onze eigen jersey-koeien. Toen de jury eenmaal doorkreeg dat we de biologische Twentse producten voor ons ijs in koeltassen hadden meegenomen naar Bologna wisten ze niet wat ze zagen. Vervolgens proefden de ijsmeesters ons ijs. Ze begonnen te rollen met hun ogen en riepen in volle verrukking ‘bellissimo, bellissimo’!

Negentien landen in de finale

Tijdens de finale, die plaatsvindt van 8 tot 10 september, zijn in totaal 19 landen vertegenwoordigd: Nederland, Singapore, Australië, Maleisië, Taiwan, Japan, Colombia, Verenigde Staten, Canada, China, Italië, Argentinië, Brazilië, Oostenrijk, Duitsland, Hongarije, Slovenië, Libanon en Griekenland.

Reageer op dit artikel