nieuws

Nederlandse ijssalon De IJskuip maakt lekkerste ijs van Europa

IJs 337

Erik Kuiper heeft dinsdag 25 juli de Europese finale van de Gelato World Tour op zijn naam geschreven. De bezieler van De IJskuip in het Twentse Denekamp kreeg in de Carpigiani Gelato University in het Italiaanse Bologna goud met zijn ‘Honing-Yoghurt met Frambozen en Walnoten’-Kui(p)er IJs’.

Nederlandse ijssalon De IJskuip maakt lekkerste ijs van Europa

Renáta Somogyi uit Hongarije en de Griek Bringatanya Fagyizó bemachtigden er met respectievelijk de tweede en derde prijs ook een ticket voor de wereldfinale van de Gelato World Tour. Die vindt plaats van 8 tot 10 september in Rimini (Italië).

Tienen van de jury

‘Toen we daar aankwamen zagen we dat het gros van de deelnemers ijs maakte met gekochte melk uit de supermarkt. Het mooie aan ons ijs is juist dat we alles zo puur en biologisch maken als maar kan’, aldus Erik Kuiper. ‘De walnoten komen uit onze eigen tuin, de frambozen zijn van de buurman, de honing van een imker uit de buurt en de melk komt natuurlijk van onze eigen jersey-koeien. Toen de jury eenmaal doorkreeg dat we de biologische Twentse producten voor ons ijs in koeltassen hadden meegenomen naar Bologna wisten ze niet wat ze zagen. Vervolgens proefden de ijsmeesters ons ijs. Ze begonnen te rollen met hun ogen en riepen in volle verrukking ‘bellissimo, bellissimo’! We wisten al dat ons ijs heerlijk is, maar dat het internationaal ook zo goed in de smaak zou vallen durfden we alleen maar te dromen. We kregen zelfs tienen van de jury. Na het winnen van de prijs mochten de pers en erkende ijsmeesters ons vier minuten lang vragen stellen. Ze bleven maar doorgaan over onze biologische Twentse producten.’

Woensdagavond zijn Erik en Hermien bij hun IJskuip feestelijk onthaald door vrienden, familie en dorpsgenoten. Sindsdien staat er een dikke rij voor de deur van de IJskuip. ‘Gelukkig is er genoeg ijs voor iedereen.’

Door het binnenslepen van het Europees kampioenschap heeft de Ijskuip zich gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap ijs maken in Rimini van 8 tot en met 10 september.

Wereldkampioenschap

Over het wereldkampioenschap zegt hij tegenover RTL Nieuws: ‘De jury heeft tegen me gezegd: hier moet je niks meer aan doen, je moet niks veranderen. Ze zeggen natuurlijk nooit van tevoren dat je gaat winnen, maar ik denk dat we een goede kans maken om in de top 5 te eindigen.’

Twintig finalisten uit Kroatië, Tsjechië, Slovenië, Nederland, België, Hongarije, Griekenland en Polen streden  voor de fel begeerde plaatsen in de ultieme wereldfinale. Uit België en Nederland dongen mee: Sander Tobback van L’Origien in Kampenhout (B), Kim Smet van Luca’s Ijs uit Hamme (B), Christophe Penneman van Crèmerie François uit Sint-Niklaas (B), Kurt Florkin van Fratelli in Antwerpen (B), Erik Kuiper van De IJskuip in Denekamp (NL) en Arjan Nijenhuis van Ijssalon Fresh & More in Sluis (NL). Tobback en Nijenhuis waren overigens de winnaars van de respectievelijke Belgische en Nederlandse selectie van de Gelato World Tour in de gloednieuwe Carpigiani Gelato University Benelux, die in februari van dit jaar geopend werd bij Carpigiani Ambachtelijk Benelux (Zandhoven – Antwerpen).

Bekijk hieronder de foto’s van het event.

Foto's

Reageer op dit artikel