nieuws

Stinkend kaasijsje is Tsjechische zomerhit

IJs 6

Een ijsje gemaakt van een penetrant geurende traditionele kaas blijkt een verrassende hit in het kleine Tsjechische stadje Lostice. Het innovatieve product vliegt inmiddels over de toonbank.

Stinkend kaasijsje is Tsjechische zomerhit

Tvaruzek, or Tvaruzky in meervoud, is een volwassen, gelige kaas met een sterke smaak en geur die meestal wordt gegeten met brood, eventueel uien en, onvermijdelijk in Tsjechië, bier. ‘Veel mensen denken dat het zout zal zijn, maar het is echt een vrij zoet ijs met een Tvaruzky-kaassmaak’, zegt café-eigenaar en ijsmaker Roman Cincara.

Suiker en geur

Cincara voegt suiker en andere ingrediënten toe om die met de kaassmaak in balans te brengen en de geur is enigszins onderdrukt door de lage temperatuur. Hij heeft inmiddels een patent aangevraagd voor zijn recept. Zijn café in de oostelijke stad Lostice verkocht afgelopen weekend alle vierhonderd porties.

Tvaruzky

Tvaruzky wordt in de oostelijke regio Olomouc al geproduceerd sinds de vijftiende eeuw. Het kreeg de status van ‘beschermde geografische aanduiding’ van de Europese Unie in 2010.

IJssalon Wageningen stunt met insectenijsLees ook: 
IJssalon Wageningen stunt met insectenijs

 

Reageer op dit artikel