nieuws

Meer kritiek op Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders

IJs 12

De Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders (VAIJ) staat onder vuur. Frans Verstappen van Gelato Di Casa uitte onlangs in Snackkoerier felle kritiek op de VAIJ. Hij krijgt bijval van vakgenoot Edo Engelkes van Vonk’s Automatiek in Winschoten. ‘Iedere ijsverkoper kan lid worden van de VAIJ.’

Meer kritiek op Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders

Verstappen meldde eerder dat de term ambachtelijk ijs vaak wordt misbruikt. ‘Het merendeel van de leden maakt zelf geen vers ambachtelijk ijs. Het zijn pottendraaiers. Ze kopen de mix in de fabriek of verkopen kant-en-klaar ijs’, aldus de ijssalonhouder in Montfort. Verstappen meent dat financiële overwegingen ten grondslag liggen aan de situatie. ‘Er komt op deze manier meer contributie binnen.’

‘Centenkwestie’

Ook Engelkes meent dat het een centenkwestie is. ‘Het zou voorbehouden moeten zijn aan ambachtelijk ijsbereiders die het vakmanschap hoog hebben zitten. Dat vind ik discutabel. Iedereen wordt nu over één kam geschoren, maar er zijn grote verschillen.’

‘Alleen ijsbereiders toelaten’

Engelkes pleit er daarom voor dat alleen ijsbereiders worden toegelaten. ‘IJsverkopers behoren tot een andere groep. Ze hebben bijvoorbeeld geen eigen receptuur. Er moet een selectie worden toegepast.’

De Groningse ondernemer heeft zijn mening duidelijk gemaakt aan Jacques Vos, interim voorzitter van de VAIJ en manager van het IJscentrum tijdens de ijsbeurs enkele maanden geleden in Uden. ‘Er wordt schijnbaar niets mee gedaan, want ik heb er nooit meer iets van gehoord.’ De VAIJ was niet bereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel