nieuws

Aantal cafetaria’s groeit weer na jarenlange daling

IJs

Na jaren van dalingen is dit jaar het aantal cafetaria’s weer gegroeid. Deze trendbreuk blijkt uit cijfers van het Bedrijfschap Horeca en Catering.

Aantal cafetaria’s groeit weer na jarenlange daling

Eind vorig jaar telde Nederland 4814 cafetaria’s, nu staat de teller op 4828, blijkt uit de database van het Bedrijfschap. Weliswaar een geringe stijging maar na jaren van dalingen een trendbreuk. Tien jaar geleden stond de  teller nog op 5.190 en in 1997 waren er nog 5.698.

Geen verklaring
Frans van Rooij, directeur van de Vereniging van Friturende ondernemers ProFri, heeft geen sluitende verklaring voor de stijging. Het gaat immers niet met alle bedrijven even goed in de branche. ‘Ik ken wel ondernemers die hun bedrijf hebben verkocht en elders met een compleet nieuw bedrijf zijn begonnen.’ Mogelijk spelen ook formulehuizen een rol. ‘Die openen ook nieuwe zaken op nieuwe winkelcentra.

Ook de fastervicesector onder meer ijssalons, fastservicerestaurants, shoarmazaken en lunchrooms, kent een stijging. Van 1.041 (2012) naar 10.671. Zo zijn er 41 ijssalons bij gekomen voor een totaal van 566. Het aantal lunchrooms groeide van 2.484 naar 2.562 en het aantal shoarmazaken nam met 57 toe naar 1.460. Als enige groep nam het aantal fastservicerestaurants af, van 372 naar 362.

Reageer op dit artikel