nieuws

IJsverkoop iets in de lift door prima zomer

IJs

Het afgelopen ijsseizoen geeft een wisselend beeld, maar was in grote lijnen beter dan vorig jaar. Het koude voorjaar speelde de ijsverkoop flink parten. De prima zomer deed de balans uiteindelijk toch nog de goede kant opslaan.

IJsverkoop iets in de lift door prima zomer

Eeuwe de Jong interim voorzitter van de Vereniging Ambachtelijke IJsbereiders spreekt van een dramatische start. ‘Het voorjaar was extreem kil, heel vervelend voor ijsbedrijven die in de gevarenzone zaten. Ze waren afhankelijk van een mooie lente. Een aantal is daardoor afgevallen.’ Daarna verbeterde de situatie. Vanaf eind juni tot eind september profiteerden ijsverkopers van goede weersomstandigheden. ‘Het beeld wisselt, er zijn ondernemers die een minimaal plusje hebben geboekt, al zit daar soms ook een prijsverhoging in verwerkt. Anderen deden het minder omdat ze qua locatie juist sterk afhankelijk zijn van het voorjaar’, aldus de Jong.

‘Beter dan 2012’

‘Een meer dan slecht voorseizoen en een goed hoogseizoen’, luidt de conclusie van Cees Baars van IJsie Prima in Callantsoog. ‘Uiteindelijk zorgt het voor een redelijk totaalbeeld, in ieder geval beter dan 2012.’ Zijn bedrijf moet het bij het strand vooral van toeristen, dagjesmensen en passanten hebben. ‘De zomer heeft ons in de kaart gespeeld.’ IJssalon Heinink in Enschede boekte een kleine plus. Volgens eigenaar Tim Heinink gooide het bar slechte voorjaar roet in het eten. ‘Anders was het een topseizoen geworden.’ Cafetaria’s in woonwijken scoorden dit seizoen wat minder met ijs. Juist in de warme maanden juli en augustus waren er veel mensen op vakantie.

Reageer op dit artikel