nieuws

Jos van Alphen wil alternatief voor KHN

IJs

Cafetariahouder Jos van Alphen maakt zich sterk voor de oprichting van een branchevereniging als alternatief voor Koninklijke Horeca Nederland. In Nederlands Horeca Belang, zoals de club gaat heten, wil hij diverse kleine brancheorganisaties samenbrengen zoals ProFri, Catering Alliantie Nederland, Gastvrijheidsgilde, Horecagilde en de Vereniging van Ambachtelijk IJsbereiders. Voor eind juni wil hij met deze partijen rond de tafel.

Jos van Alphen wil alternatief voor KHN

Volgens van Alphen is KHN de belangen van de horecaondernemer volledig uit het oog verloren. En hij vreest het ergste als KHN een nieuwe sectorindeling in eten, drinken en slapen gaat hanteren. ‘Wie staat er dan nog op voor de cafetariasector als straks bijvoorbeeld een vettax om de hoek komt kijken. Het wordt niet zo hard gezegd maar de vereniging voor professionele frituurders ProFri is niet voor niets opgericht.’
Onvrede leeft breed
De onvrede over KHN leeft volgens hem breed. De voormalig voorzitter van de sector Fastfservice, die mei vorig jaar met een groot deel van zijn bestuur uit onvrede opstapte, wordt in dat gevoel gesterkt door het recente opstappen van het bestuur van de sector Chinese restaurants. ‘Die sector heeft 1600 leden. Dat ze zo’n club laten gaan is schandalig.’ Ook was er volgens hem rond de invoering van het rookverbod veel onvrede onder kleine cafébedrijven. ‘Vaak blijven ze lid omdat Buma/Sena zo goed is geregeld.’

Bedrijf KHN kost miljoenen

Een van de grootste  ergernissen van Van Alphen wordt gevormd door ‘het bedrijf KHN’ onder aanvoering van directeur Lodewijk van der  Grinten. ‘Dat kost miljoenen. Dat is allemaal overhead en dat is niet meer van deze tijd. Ze houden een bedrijf overeind en doen niks voor de leden. Dat geld zou terug moeten vloeien naar de sectoren. Iedereen is daar met en voor zichzelf bezig. Er wordt niet geluisterd naar de ondernemers. Het is pappen, sussen en nathouden, ze zijn helemaal hun doel kwijt. ’
KHN pronkt volgens hem met de top en vergeet de basis. ‘Niks ten nadele van toppers als Jonnie Boer maar ze vergeten de gewone ondernemer. Die moeten ze weer gaan helpen. Het water staat een groot deel van de branche tot aan de lippen.’

Juni rond de tafel

In juni probeert hij alle partijen rond de tafel te krijgen. ‘Ze kunnen binnenkort een uitnodiging verwachten.’ Als het lukt kunnen ze gezamenlijk een vuist maken. ‘ Anders ben je als vereniging toch te klein en moét je wel samenwerken met KHN.’

De contributie die NHB gaat heffen mag volgens Van Alphen de helft bedragen van die van KHN, zo’n 250 euro. ‘ Daarvoor krijgen ze dezelfde kortingen zoals Buma en Sena. En we laten de  helft van dat bedrag terugvloeien naar de onderliggende verenigingen zoals de ProFri en de VAIJ.

Toezeggingen heeft hij nog niet. Wat als het niet lukt? ‘Ik doe dit uit passie voor de horeca. Als het lukt is het fantastisch en zo niet? Dan heb ik in ieder geval mijn best gedaan. Maar dan mogen we ook niet meer zeuren en moeten we  het  accepteren zoals het is’

Reactie KHN

KHN lijkt niet onder de indruk te zijn van de plannen van Van Alphen zijn ‘eigen KHN’ op te richten. ‘Voor horecaondernemers zijn er meerdere organisaties die de belangen van horecaondernemers vertegenwoordigen. Elke organisatie die de belangen van de horecaondernemers ondersteunt, is goed voor de branche. Dat doet KHN voor ruim 20.000 horecaondernemers. En zo zijn er ook een aantal andere belangenorganisaties zoals bijvoorbeeld de Vereniging voor ambachtelijke ijsbereiders, die van KHN ondersteuning krijgen’, laat woordvoerder Joris Prinssen in een mail aan Missethoreca.nl weten.

Reageer op dit artikel