nieuws

VWA: Slecht afspoelen oorzaak van desinfectiemiddelen in ijs

IJs

Slecht afspoelen van de apparatuur na desinfectie is veelal de oorzaak dat de Voedsel en Waren Autoriteit resten van desinfectiemiddelen in ijs, milkshakes en slagroom aantreft. Ze kunnen namelijk niet uit de ijsgrondstoffen afkomstig zijn want die zijn vrij van deze middelen, blijkt uit onderzoek van de VWA.

VWA: Slecht afspoelen oorzaak van desinfectiemiddelen in ijs

IJsgrondstoffen zijn vrij van desinfectiemiddelen (QUATS) zoals die worden gebruikt voor het schoonmaken van ijs-, Shake- en slagroomapparatuur. Daaruit concludeert de VWA dat als deze schoonmaakmiddelen (QUATS) in ijs, milkshakes of slagroom worden aangetroffen, dit dus veelal wordt veroorzaakt door onvoldoende naspoelen na desinfectie en schoonmaak van de apparatuur.

IJsbereiders voeren bij de VWA soms ter verdediging aan, dat de resten desinfectiemiddelen die met enige regelmaat in ijs of slagroom gevonden worden, afkomstig zijn van de gebruikte grondstoffen.

Om te onderzoeken of dit klopt, heeft de VWA in september 2006 ongeveer honderd grondstoffen onderzocht van bedrijven (vooral groothandelaren) die roomproducten en ijs(-mixen) leveren.

In de monsters van ijsgrondstoffen heeft de VWA echter geen desinfectiemiddelen gevonden. In de room en roomproducten bleken QUATS-desinfectiemiddelen slechts incidenteel (tweemaal) voor te komen. De gehaltes lagen onder de wettelijke grens van 0,5 mg/kg. De gevonden gehaltes kunnen dus niet verklaren waarom er regelmatig overschrijdingen worden gevonden in slagroom en ijs.

Reageer op dit artikel