nieuws

ING-bank: Horeca verkeert in zwaar weer

IJs

Ondanks positieve ontwikkelingen in 2011 staat de horeca er niet goed voor, stelt het Economisch Bureau van de ING-bank. De bank verwacht stagnatie van de groei in 2012 en signaleert dat al jaren de afzet daalt.

ING-bank: Horeca verkeert in zwaar weer

Het omzetvolume is sinds 2000 met 20 procent afgenomen , stellen de economen van de bank. Terwijl het aantal werknemers juist toenam. Daardoor zijn de kosten toegenomen, is het bedrijfsresultaat uitgehold en dat heeft geleid tot een toename van het aantal faillissementen.

Cafetaria’s en ijssalons hebben volgens de bank het afgelopen jaar bovengemiddeld goed gepresteerd. Maar ook daar wordt een volumedaling gesignaleerd. Niet zo hoog als het genmiddelde, maar met 13 procent over de afgelopen tien jaar ook nog fors. Aangezien het aantal cafetaria’s in die tien jaar ook daalde is de volumedaling per bedrijf wel lager.

Advies van de ING-economen. Probeer op personeel te bezuinigen en keer terug naar de basis.

Reageer op dit artikel