nieuws

IJs tovert een lach op het gezicht

IJs

IJs eten is plezier hebben. Wat we instinctief al wisten wordt nu bevestigd door onderzoek naar de gelaatsuitdrukking van meer dan 300 Europeanen. Het merendeel kijkt gelukkig tijdens het eten van een ijsje.

IJs tovert een lach op het gezicht

Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Ola is uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam. Tijdens het eten van een ijsje krijgt maar liefst 64 procent van de Europeanen een gelukzalige uitdrukking op het gelaat. Nog eens 13 procent kijkt daarbij verbaasd, wat volgens de onderzoekers ook een positieve reactie is. Italianen kijken het gelukkigst tijdens het eten van een ijsje. In de bakermat van het ambachtelijke ijs krijgt maar liefst 86 procent een gelukkige uitdrukking in het gezicht bij het eten van een ijsje.

Voor het onderzoek zijn de gezichtsuitdrukking van meer dan 300 Europeanen geanalyseerd met een computersysteem dat emotie herkent.

Terwijl de proefpersonen vijf verschillende alledaagse voedingsmiddelen aten (appel, mueslireep, chocolade, ijs en yoghurt) werd hun gezichtsuitdrukking door het systeem gemeten en geanalyseerd. Zo werd de instinctieve reactie op het voedingsproduct gemeten. Aan de hand van de digitale visuele inhoud worden zes universele emoties onderscheiden, die beschreven worden als neutraal, gelukkig, verrast, boos, afschuw, angst en verdriet

Andere producten scoren veel lager dan ijs. Bij het eten van chocolade, toch ook een ‘genietproduct’ vertoonde bijvoorbeeld slechts 12% een gelukkig gezicht. De deelnemers reageerden het slechtst op appels: 11% had zelfs een kwade gezichtsuitdrukking tijdens het eten van een appel. Ook yoghurt deed het niet zo goed: 28% van de Europeanen keek verdrietig tijdens het eten van yoghurt. Mueslirepen werden als neutraal beschouwd. Tijdens het eten hiervan vertoonde 97% van de participanten een neutrale gezichtsuitdrukking.

Dr. Mandy Mistlin, een Consumer Scientist van Unilever, merkt op: ‘Of het nu dessertijs, een OLA Cornetto of een OLA Solero is, we weten al langer dat ijs de gelukszone in de hersenen oplicht. Nu we ook weten dat het de gezichtsuitdrukking opfleurt, betekent dat ook dat ijs eten ook andere mensen vrolijker maakt!’

Reageer op dit artikel