blog

Blog Dennis van Asselt: Foutje

IJs 109

Het gaat in deze branche vaak over klantvriendelijkheid. Eigenlijk is dat niet voldoende, het moet breder. Ik stel voor om het eerste deel van het woord te schrappen. Dan hou je ‘vriendelijkheid’ over. Waarom? Wanneer je als ondernemer tegen mij als gast vriendelijk bent, maar een volgend moment een medewerker uitfoetert, dan scoor je bij mij geen punten op dit gebied.

Blog Dennis van Asselt: Foutje

Door al het ijsnieuws in Snackkoerier nummer 5 moest ik weer denken aan een ongemakkelijk voorval in een ijssalon vorig jaar. Terwijl ik met mijn kinderen zat te genieten van verkoelende lekkernijen, kon ik moeiteloos een gesprek volgen tussen de eigenaar en een medewerkster achter de toonbank.

Ik had al door dat de dame in kwestie nog niet zo lang in de zaak werkte, aangezien ze al een paar keer de hulp van haar collega’s had ingeroepen. Toch was er iets misgegaan en aan de toon en gelaats-uitdrukking van de eigenaar kon ik opmaken dat het ernstig was. Wat bleek: ze had bij elkaar één euro te weinig gerekend voor onze drie ijsjes. Hij schold haar niet de huid vol, maar ik kon duidelijk zien en horen dat hij boos was. Wellicht was het niet de eerste keer dat ze zo’n fout had gemaakt en was dit de druppel.

Ze moest het verschuldigde bedrag alsnog innen. Met het schaamrood op de
kaken kwam ze naar ons tafeltje om nog een euro te vragen. Een harde les die misschien effectief is, maar niet de schoonheidsprijs verdient.

Dit is het verhaal wat ik aan vrienden en familie vertel als het over deze ijssalon gaat. Het is een geliefde tent in mijn omgeving, en terecht: het ijs is fantastisch. De komende tijd zal ik er zeker nog eens langsgaan. Ik hoop naast lekker ijs op veel vriendelijkheid. Dat past toch bij zo’n mooi product?

Reageer op dit artikel