artikel

Vegan ijs in cafetaria’s en ijssalons: trend of toekomst?

IJs 934

Vegan ijs in cafetaria’s en ijssalons: trend of toekomst?
Gerard Hulskers van cafetaria De Greiden en ijssalon IJswinckel53 met het vegan ijs van ijsbereider Marco Collu. Foto: VanVlietFotografie

De grote ijsmerken zijn er volop mee bezig: vegan ice cream. Ben & Jerry’s, maar ook Magnums en Cornetto’s kun je nu ook in een ‘dairy free’-variant kopen. Bij Ikea tap je sinds april je vegan softijsje. De supermarkten pionieren volop met vegan ijs in het vriesschap. Hoe ‘vegan friendly’ zijn de Nederlandse cafetaria’s? Is vegan ijs een hype, trend of toekomstperspectief?

De reden dat consumenten plantaardige producten kiezen, is niet alleen uit de veganistische overtuiging. Mensen met lactose-intolerantie spelen met de aanschaf van veganistische producten op safe. Verder kan het milieu-aspect een rol spelen. En dan is er nog de factor nieuwsgierigheid: Hoe smaakt het plantaardige alternatief? En als het om ijs gaat: kan vegan ijs de smaak van roomijs met melkvet evenaren?

Romig vegan sorbetijs

Overigens mag roomijs op plantaardige basis volgens de wet niet roomijs heten. ‘Roomijs’ moet te allen tijde een bepaald percentage melkvet bevatten. Dat wil niet zeggen dat een ijsje op waterbasis niet romig kan smaken.

Eerst pikken de supermarkten het op, daarna de ijssalons, gevolgd door de cafetaria’s met ijscorners

Uitdaging

Voor ijsbereider Marco Collu is het de uitdaging om sorbetijs zo romig mogelijk te maken. De Italiaan houdt het bij het bereiden van zijn daadwerkelijke roomijssoorten bij melk.

Maar met zijn sorbetijs komt hij de veganistische consument tegemoet. Aan de start van het ijsseizoen bleek in zijn La Dolce-ijssalons (Coevorden, Ruinen en Borger) namelijk toch flink wat vraag te zijn naar vegan ijs. Beduidend meer dan vorig jaar. Daarom liggen er sinds kort twee smaken in de vitrine die volledig plantaardig zijn: watermeloen en Nero Nero. Laatstgenoemde is een sorbet op basis van pure chocolade.

Vrij van dierlijke producten

‘In principe zijn al mijn fruitsmaken vrij van dierlijke producten’, stelt Collu. ‘Maar 100 procent garanderen dat het veganistisch is, durf ik niet. Ik weet precies wat er in míjn ijskeuken gebeurt: wat er in het ijs gaat en hoe ík er mee om ga. Maar veel grondstoffen komen van producenten die ook dierlijke producten verwerken. Van de smaken watermeloen en Nero Nero weet ik het wel zeker. Daarom verkopen we die twee soorten alszijnde veganistisch.’

Overigens zijn het niet alleen veganisten die de nieuwe sorbetsmaken afnemen. ‘Klanten bestellen het ijs ook omdat ze het gewoon lekker vinden’, lacht hij. Speciaal voor de vegans doet de Italiaanse ijsbereider het trouwens niet. ‘Uiteindelijk is het een kwestie van inspelen op de vraag. We staan hier tenslotte om ijs te verkopen.’

ijswinckel53 vegan ijs

Gerard Hulskers runt cafetaria De Greiden en ijssalon IJswinckel53 en neemt ijs af van Marco Collu. Foto: VanVlietFotografie

Cafetaria en ijssalon

Gerard Hulskers betrekt het ijs van Collu voor zijn ijssalon IJswinckel53 in Heerenveen. De ijssalon, die in 2017 opende, bevindt zich naast zijn Cafetaria De Greiden. Gasten kunnen binnendoor via schuifdeuren in beide zaken komen. Zodat ze na een maaltijd nog even een ijsje kunnen halen, bijvoorbeeld.

‘Voorheen stonden de ijsklanten in de rij met de warme klanten. Dat was niet handig. Op een impulsproduct als ijs wil niemand moeten wachten’, verklaart Hulskers de keuze voor uitbreiding.

Nog geen hot item

Hulskers houdt de trends goed in de gaten. In Amsterdam opent het Amerikaanse vegan ijsmerk Van Leeuwen deze zomer een popup-shop in de vestiging van Juice Brothers aan de Admiraal de Ruyterweg. Het is de derde vestiging van het sapconcept waar dit vegan schepijs wordt verkocht. In België breidt wafel- en ijssalonketen Oyya uit naar Gent. Bij Oyya liggen er standaard zes vegan ijssmaken in de vitrine. Hulskers: ‘Maar in Friesland zijn plantaardige producten nog geen hot item. Als mensen bewust voor een vegan ijsje gaan, dan is dat vaak omdat ze lactose-intolerant zijn.’

ijswinckel53 vegan ijs

Foto: VanVlietFotografie

Vraag moet toenemen

Daarmee wil Hulskers niet zeggen dat er geen markt is voor vegan. ‘Het is zeker geen tijdelijke trend. Langzaam maar zeker zal deze beweging ook het Noorden bereiken.’ Hulskers merkt het ook in zijn cafetaria: ‘Steeds vaker komen vertegenwoordigers een plantaardig product aanprijzen. Daar sta ik zeker niet negatief tegenover. Maar het moet ook verkopen. Als de vraag ernaar toeneemt, staan we absoluut open voor een vegan assortiment.’

Welke melkvervangers zitten er in vegan ijs?

Vegan ‘roomijs’ kun je maken met van alle alternatieven voor koemelk. De prijzen van die grondstoffen lopen echter uiteen. De Jong’s IJs in Gorredijk gebruikt kokosmelk. Maar amandelmelk of sojamelk kan ook een prima basis zijn. Wel zit je met soja dan weer met een milieudiscussie vanwege de boskap. Andere soorten ‘melk’ van bijvoorbeeld cashewnoten zijn ook te verwerken in ijs, maar dat heeft behoorlijk invloed op de prijs.

IJsmaker Romke de Jong: ‘De consument is bereid om iets meer te betalen voor een vegan product, maar het moet wel in dezelfde prijsrange blijven als het alternatief. Helemaal als het gaat om een ijsje.’

IJswinckel53 vegan ijs

IJswinckel53. Foto: VanVlietFotografie

Eerst de supermarkten

Trends zijn niet alleen locatiegebonden. Een ontwikkeling als vegan ijs is iets wat start bij de grote jongens: de supermarkten. ‘Daarna zullen de ijssalons het oppikken, gevolgd door de cafetaria’s met ijscorners’, voorspelt ijsmaker Romke de Jong. ‘Een heel slimme zet om de ontwikkelingen af te wachten. Laat de supermarkten eerst maar uitvogelen wat wel en niet scoort.’

Samen met vader Eeuwe runt hij De Jong’s IJs in Gorredijk, een naar eigen zeggen klein ijsfabriekje dat groot is in de niches. De Jong’s IJs levert ijs en totaalconcepten aan verschillende cafetaria’s van Noord-Nederland tot aan de kop van Gelderland.

De keurmerken biologisch en fairtrade, maar ook het energieneutraal produceren, trekken de aandacht van partijen die bijvoorbeeld vegan ijs willen laten maken. Zodoende maakt De Jong’s IJs voor vier merken – onder private label – ijs op plantaardige basis. Volgend jaar wil de ijsmaker onder eigen label vegan ijs op de markt brengen.

De smaak van vegan ijs

In het ijs van De Jong is het ingrediënt melk vervangen door plantaardige alternatieven, zoals kokosmelk. Het gaat dan om romige smaken zoals chocolade, salty caramel en aardbeienroomijs. Hij is verrast door de smaak. ‘Ik moet zeggen: ons vegan ijs doet niet onder voor traditioneel roomijs met melkvet’, zegt De Jong enthousiast.

Spannende tijd

Hoewel er volgens De Jong bij nog weinig cafetaria’s behoefte is aan vegan producten, laat die kentering niet lang meer op zich wachten. ‘Het sentiment verandert in Nederland’, signaleert hij. ‘De consument ziet vegan zeker niet als vervanger, maar als alternatief. Steeds meer wil hij de keuze hebben tussen plantaardig en dierlijk. Wat dat betreft leven we nu in een spannende tijd. In met name Amsterdam zien we al enorm veel behoefte aan levensmiddelen die vrij zijn van dierlijke producten. In supermarkten is het zoals gezegd booming.’

Hij ziet een enorm omzetpotentieel in vegan. ‘Ook voor cafetariahouders. Geloof het of niet: 20 procent van onze omzet komt momenteel van de productie van vegan ijs. Dit zal alleen maar verder stijgen. Ik verwacht zelf dat volgend jaar al de eerste cafetaria-ondernemers – ja, dat zal in het Westen zijn – vegan ijs zullen toevoegen aan hun assortiment.’


Reageer op dit artikel