artikel

Fabrieksijs

IJs

Schepijs uit een fabriek is over het algemeen goedkoper dan ijs van een ambachtelijke ijssalon en veel langer houdbaar. De groothandel verkoopt bekende merken fabrieksijs en heeft daarnaast meestal een ijssoort dat wordt geproduceerd onder privat label. Probeer eerst een aantal merken uit, voordat u er één kiest.

Fabrieksijs

Profileer u sterk door duidelijk naar uw gasten toe te zijn. Vooral als u het ijs gaat verkopen in een cafetaria of snackbar is het belangrijk om u gedurende het seizoen aan één merk te houden. Uw gasten raken namelijk gewend aan dit merk en kijken vreemd op wanneer ze ander ijs proeven. Fabrieksijs heeft als nadeel dat u niet de keuze heeft uit een onbeperkt aantal smaken. Het voordeel is dat u ervan verzekerd bent dat het ijs is geproduceerd volgens de HACCP-richtlijnen

Plantaardig ijs

Het goedkoopste schepijs is het zogenaamde plantaardige ijs. Dit ijs wordt geproduceerd met plantenvet en kunstmatige aroma’s en mist de toevoeging van melkvet waardoor ijs romig smaakt. Een bak vanilleschepijs kost ongeveer 0,86 euro per liter. De andere gangbare smaken (aardbei, chocolade, pistache) komen gemiddeld op een prijs van 1,62 euro. Een liter malaga en stracciatella kost gemiddeld 2,6 euro.

Roomijs

IJs waaraan melkvet is toegevoegd. Hier geldt: hoe meer melkvet, des te romiger het ijs smaakt. Hoewel een aantal jaren geleden het frisse vruchtenijs nog zijn opmars maakte, verschuift de trend nu naar dit ijs. De bekende merken als Hertog, Ola, Schöller en Nestlé leveren roomijs, maar ook steeds meer groothandels produceren het zelf. De prijzen van roomijs liggen ook wat hoger dan die van plantaardig ijs. De gemiddelde literprijs van een bak vanilleroomijs is 2,62 euro. De andere ‘standaard’ smaken kosten gemiddeld 2,90 euro per liter. De luxere smaken (walnoot, tiramisu, amaretto, luxe aardbeien en kersen, etc) zijn verkrijgbaar voor een gemiddelde prijs van 3,6 euro. Schepijs op basis van slagroom (slagroomijs) kost ongeveer 2,7 euro per liter.

Sorbetijs

Naast deze twee soorten schepijs verkoopt de groothandel ook verschillende smaken sorbetijs (vruchtenijs). Sorbetijs staat bekend om het grote percentage aan fruit (van 45 tot 60 procent) en suikers. Gemiddelde prijs per liter is 4,1 euro.

Reageer op dit artikel