artikel

Aansprakelijkheid bij allergische gast

IJs

Een gast met een voedselallergie wordt ziek. Hoe zit het dan met de wettelijke aansprakelijkheid? Raoul Meester van Meester Advocaten in Amsterdam legt het uit.

Aansprakelijkheid bij allergische gast

Begin deze maand overleed een 25-jarige Duitse vrouw a het eten van een satékroket in cafetaria De Counter in Medemblik. De vrouw bleek een allergie te hebben voor noten (pinda’s) die volop voorkomen in een satékroket. Het is een, gelukig uitzonderlijk, voorbeeld van wat een gast met een allergie of een voedselintolerantie kan overkomen.

Op verpakkingen van levensmiddelen, ook die voor de horeca bestemd zijn, staan tegenwoordig (verplicht) de eventuele allergenen vermeld. Maar in het restaurant of cafetaria wordt het product anoniem en neemt de kans toe dat een gast een product krijgt dat een allergische reactie oproept.

Hoe zit het nu met de wettelijke aansprakelijkheid als een gast een allergische reactie krijgt? Raoul Meester van Meester Advocaten in Amsterdam, gespecialiseerd in horecarecht, laat weten dat er juridsch niet veel aan de hand lijkt zolang een gast niet kenbaar maakt allergisch te zijn. Het lijkt onredelijk om op voorhand van de bediening te verwachten dat ze gasten naar allergieën vraagt.

Zodra een gast vertelt dat hij bijvoorbeeld glutenvrij wenst te eten, is het belangrijk goed te communiceren. Het horeca-advocatenkantoor laat weten dat het verstandig is bij het serveren geen volledige toezeggingen te doen aan gasten over de aanwezigheid van allergische bestanddelen. Het is beter te conmmuniceren dat u die garantie niet voor 100 procent kunt geven.

Waarschuwing

Laat de gast, als die er naar informeert, daarom weten dat er altijd een spoor van een allergeen aanwezig kan zijn. In principe kan een gast met een glutenintolerantie prima uit de voeten met een portie frites. Maar ook daar kan altijd een kruimeltje paneer in terecht komen.

Een zelfde soort ‘waarschuwing’ is op zijn plaats bij het serveren van lactosevrij ijs in een ijssalon. De gast kan dan zelf beslissen.

Wie nog meer op safe wil spelen, kan beter een stap verder gaan. Wanneer in veel ingrediënten allergische stoffen zitten, is het verstandig dit expliciet te vermelden op de menukaart, zo adviseert het advocatenkantoor. Denk aan een ‘disclaimer’ tekst, zoals die ook op etiketten van voedingsmiddelen is te zien:’ Deze gerechten kunnen sporen/resten van noot c.q. meel etc. bevatten’. Zo verkleunt u de kans op een aansprakelijkheidsstelling. Ook spoort u gasten aan op voorhand hun allergie te melden.

Producten die en allergische reactie kunnen oproepen zijn o.a.: eiren, gluten, lactose (melksuiker), lupine (peulvruchten), melk, mosterd, noten (schaalvruchten), pinda’s (aardnoten), schaaldieren, selderij, sesam, soja, sulfiet, vis en weekdieren.

Reageer op dit artikel