nieuws

Frederik Ambachtelijke Friet start met verkoop van verse friet aan de horeca

Friet 835

Frederik Ambachtelijke Friet start met verkoop van verse friet aan de horeca

Remco Natzijl van Frederik Ambachtelijke Friet in IJmuiden verkoopt nu ook verse friet aan de horeca. Dat doet hij vooralsnog in IJmuiden, maar hij ziet ook kansen in Amsterdam.

Op dit moment levert Frederik Ambachtelijke Friet aan twee horecazaken en is in gesprek met nog drie zaken. Ook staat de verse friet van Frederik op de kaart van een Visrokerij Smeding, een ambachtelijke visrokerij in IJmuiden.

Friet in puntzak van Frederik

Vooralsnog vindt de productie alleen plaats in de kiosk in IJmuiden, die op 8 juli opende. ‘Ik wil hier het merk meer in de markt zetten, dat probeer ik ook via de horeca. Sommige restaurants serveren de friet in onze puntzak, anderen communiceren in de zaak en social media dat ze friet hebben van Frederik. Ondernemers vinden dat ook leuk. Zeker in een dorp als IJmuiden zijn ze bereid om elkaar te versterken, ze zien er de meerwaarde van in.’

Op dit moment vertrekt er 250 tot 300 kilo per week vanuit de zaak. ‘We hebben er de apparatuur voor en de medewerkers. Mijn zoon Sem is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken en we hebben drie jongens in dienst.’

Snel schakelen

Verse friet aan de horeca leveren is wel een ander beestje, weet Natzijl. ‘Je maakt langere dagen. Soms beginnen we om 07.00 uur met voorbakken. En chefs laten soms om 22.00 uur weten dat ze de volgende dag friet nodig hebben. Dan moet je snel schakelen, maar gelukkig kon ik goede afspraken maken met mijn aardappelleverancier.’

Over Frederik Ambachtelijke Friet

Remco Natzijl van de inmiddels bekende Frietsteeg in Amsterdam, opende op 8 juli een tweede zaak in IJmuiden: Frederik Ambachtelijke Friet. De nieuwe zaak is qua prijs laagdrempeliger, maar ziet er wel een stuk chiquer uit, in de stijl van de jaren ’30. De Frietsteeg in Amsterdam Zuid bestaat 5,5 jaar, en wordt sinds 4,5 jaar door Natzijl gerund.

 

Frederik Ambachtelijke Friet

Frederik Ambachtelijke Friet in IJmuiden tijdens de opening op 8 juli 2019.

Knokken in Amsterdam

In Amsterdam leveren al een aantal partijen verse friet aan de horeca, dus daar zal Natzijl moeten knokken voor een plekje ‘We hebben wel een aantal restaurants voorzichtig benaderd, maar ik moet er meer tijd in steken. Ik denk dat ik mij kan onderscheiden doordat ik kleinschalig ben en echt dagelijks verse friet lever. Bij ons wordt het ’s ochtends voorgebakken en hebben ze het diezelfde dag in huis.’

Ondergeschoven kindje

De ondernemer is overtuigd van de meerwaarde van verse friet in de horeca. ‘Ik krijg in veel restaurants een prima stukje eten, maar de friet is een ondergeschoven kindje. Ze kiezen toch vaak voor gemak. Eigenaren zijn meestal snel overtuigd, bij de chefs duurt het wat langer omdat ze denken dat ze hun manier van werken moeten aanpassen. Dat is niet zo, ze hoeven het alleen af te bakken. Als ze de positieve feedback van gasten horen, zijn ze snel om.’


Reageer op dit artikel