nieuws

Aardappeloogst weer op gemiddeld niveau

Friet 561

Aardappeloogst weer op gemiddeld niveau

De aardappeloogst van 2018 viel flink tegen, met alle gevolgen van dien voor de hoeveelheid en kwaliteit van aardappels en de prijs van friet. De berichten over de oogst van 2019 zijn gematigd positief.

De aardappeloogst van 2018 was bedroevend en wordt niet voor niets bestempeld als een misoogst. De oorzaak was de lange periode van warmte en droogte. Dit jaar is ook relatief droog begonnen en dat geeft in bepaalde regio’s in Europa ook wel lagere opbrengsten. Andere gebieden kennen helemaal geen problemen, waardoor de nieuwe oogst qua opbrengst gemiddeld uitkomt.

‘Duidelijk beter dan vorig jaar’

Dick Zelhorst, verantwoordelijk voor de inkoop van de aardappelen bij Aviko: ‘De oogst is duidelijk beter dan vorig jaar, maar we zitten nog wel onder het meerjaren gemiddelde. We zijn nu bezig met de vooroogst en de kwaliteit van de aardappels is ook gemiddeld.’

De hoofdoogst is op het moment van dit schrijven nog niet begonnen, maar Zelhorst verwacht dat deze aardappelen redelijk goed zijn door de regen die later in het jaar is gevallen, ook al zijn de regionale verschillen door sterk wisselende regenval groot.

‘Prijs weer op normaal niveau’

Ook Moniek Wisse van Schaap Holland is positief over de nieuwe aardappels. ‘Wij hebben in de meeste gebieden gewoon kunnen beregenen, dus onze aardappels hebben genoeg water gehad en zijn goed gegroeid. Wij verwachten dat de prijs van aardappels daarom weer op een normaal niveau gaat uitkomen.’

‘Een normaal seizoen’

Aardappelhandelaar John van der Kroon verwacht niet de taferelen van vorig seizoen. ‘Ik denk dat we een beter jaar krijgen, zowel qua prijs als kwaliteit. Niet spotgoedkoop, maar wel betaalbaarder. Ik verwacht geen gekke dingen, een lekker normaal seizoen.’


Reageer op dit artikel