nieuws

Primeur in Den Haag: steak en friet on the go

Friet 1335

Primeur in Den Haag: steak en friet on the go

Steakhouse South of Houston in Den Haag verkoopt sinds kort steak en friet vanuit een verkoopraam aan de voorkant van het restaurant. Volgens mede-eigenaar Jaimy Schmitt is ‘steak-frites’ on the go een uniek concept.

‘Wij hadden al een tijdje het idee om buiten aan de counter iets te verkopen’, zegt Jaimy Schmitt over de steak met friet. ‘Ik miste met name in de middag iets lekkers on the go. Onze specialiteit is vlees, dus daar wilden we iets mee doen, want zoiets is niet te krijgen in Den Haag. En ook niet in Amsterdam. Voor een lekkere steak-frites moet je echt gaan zitten en ben je €25 kwijt. Bij ons kost het €8 en heb je het in twee minuten in je hand.’

Voor die €8 krijg je bij South of Houston niet alleen friet met gegrilde steak en een frisse huisgemaakte ranche-dressing, maar ook huisgemaakte ijsthee.

South of Houston steak en friet

Mooi vlees, mooie prijs

Het steakhouse gebruikt hanger steak van Nederlands rund. ‘Dat is heel mooi vlees, maar wordt nog niet veel gebruikt. Omdat het niet zo bekend is, kunnen we het voor een mooie prijs inkopen zodat wij het weer voor een leuke prijs kunnen aanbieden.’ De friet komt voorgesneden en voorgebakken binnen.

Volgens Schmitt zijn meerdere soorten vlees geschikt voor steak-frites. ‘Als het maar van goede kwaliteit is. Een iets grovere structuur is wel belangrijk, werkvlees. Wij gebruiken delen die meer beweging krijgen en daardoor meer smaak hebben.’

South of Houston steak en friet

Klassiek gerecht

Schmitt begrijpt de vergelijking met de friettoppings die in de cafetariabranche populair zijn. ‘Steak-frites is wel iets anders, dat is echt een klassiek gerecht. En steak is onze core business. Daarom zijn de reacties positief, veel mensen zeggen dat ze dit nog niet hebben gezien. Zeker het zakelijke publiek, dat iedere keer hetzelfde eet in de middag. Die willen een keer wat anders.’

25 in 45 minuten

De populariteit neemt ondertussen toe, ziet Schmitt. ‘De eerste dag verkochten we er misschien maar drie, maar het loopt op tot twintig per dag. Laatst verkochten we er op één dag 25. Dat gebeurt dan in drie kwartier tijd, want de lunch gaat snel. Dat is wel even doorwerken.’

De steak-frites met ranche-dressing en ijsthee van South of Houston is verkrijgbaar van dinsdag tot en met vrijdag van 11.30 tot 14.30 uur. Schmitt sluit niet uit dat er in de toekomst meer variaties komen.


Reageer op dit artikel