nieuws

Van Gogh viert aardappeloogst, jubileum en record 

Friet 585

Van Gogh viert aardappeloogst, jubileum en record 
Foto: Ralf Silvius

Het Oogstfeest van Vlaams friteshuis van Gogh wordt dit jaar een speciale editie. De Amersfoortse frietzaak viert namelijk het 20-jarig jubileum met extra activiteiten. Ook hebben nog nooit zo veel mensen meegedaan aan de aardappelwedstrijd, waarvan de uitslag tijdens het feest bekend wordt gemaakt.  

Het hoogtepunt van het Oogstfeest is altijd de bekendmaking van de beste aardappel, die bezoekers zelf meebrengen. In april heeft Vlaams friteshuis van Gogh ‘fritesplantjes’ uitgedeeld aan mensen in de winkels en tijdens events. Deze hebben ze thuis als ‘gastouder’ verder verzorgd.

Tijdens feest beslist een deskundige jury wie de beste aardappels heeft meegebracht. Aardappelhandelaar John van der Kroon treedt op als juryvoorzitter. Ook krijgt iedere bezoeker een gratis puntzak friet aangeboden.

Fotografie: Ton Kastermans

Inzet van Facebook

Meer dan 300 mensen hebben een aardappelplant opgehaald bij van Gogh, een record. Er is dit jaar een Facebook-groep opgezet voor de wedstrijd: Power to the Pieper. Daar deelt iedereen verhalen en foto’s van de voortgang. Hiermee hoopt Zuyderduin dat de beweging groeit. ‘Je kunt e-mails sturen, waarop sommigen misschien reageren. Maar met Facebook kan iedereen zenden en ontvangen. Zo ontstaat er een community. En die is er volgend jaar nog steeds. We starten dan niet meer op nul, maar hebben een mooi basisbestand.’

Van Gogh viert jubileum

Vanwege het 20-jarig jubileum sluit Zuyderduin voor het eerst zijn zaken tijdens het Oogstfeest. ‘Dat hebben we nog nooit gedaan’, zegt de ondernemer. ‘Maar we hebben een feestje te vieren, en dat doen we met z’n allen.’ Zuyderduin opende in 1999 zijn eerste vestiging in Amersfoort. In 2012 volgde de tweede, in 2017 de derde, allemaal op loopafstand van elkaar.

Workshop frietzak tekenen

Het Oogstfeest van Gogh vindt plaats op woensdag 28 augustus van 14.00 tot 17.00 uur bij Stadsboerderij de Vosheuvel in Amersfoort. Voor de kinderen is er onder andere zaklopen, een aardappelrace, een workshop frietzak tekenen en pony rijden. Vanwege het jubileum is er live muziek van de Amersfoortse singer/songwriter Sander van der Horn en is ijssalon IJs VanVitelli aanwezig met paars zoeteaardappelijs.

Foto: Ton Kastermans

Eerste friet voor €500

De eerste puntzak friet wordt namens Vlaams friteshuis van Gogh aangeboden aan Van der Kroon, tevens de hoofdsponsor van het Oogstfeest. Met een sponsorbedrag €500 wordt ezel Toos van de stadsboerderij een jaar lang verzorgd. Ook de opbrengst van de ijsverkoop gaat naar de stadsboerderij.


Reageer op dit artikel