nieuws

Deskundigen: ‘Zwemmen en friet horen bij elkaar’

Friet 406

Deskundigen: ‘Zwemmen en friet horen bij elkaar’

Waarom hebben mensen na het zwemmen vaak zin in friet? Dat was de vraag waar een voedselwetenschapper en een psycholoog zich over bogen bij EenVandaag.

Radio dj Frank Dane beweerde in zijn ochtendshow op Radio 538 dat water en chloor ervoor zorgen dat mensen na het zwemmen zin hebben in friet. In EenVandaag nam voedselwetenschapper Guido Camps die uitspraak onder de loep.

Friet en zwemmen tijdens de jeugd

Camps wijst erop dat er geen bewijs is dat water en chloor invloed hebben op het eetgedrag na het afdrogen en aankleden. Hij vermoedt dat het voorkomt uit onze jeugd en dat we van kinds af aan zwemmen en friet met elkaar associëren.

Mensen zijn als dieren

Volgens psycholoog Chantal Nederkoorn is de populariteit van friet na het zwemmen logisch en is het vergelijkbaar met het gedrag van dieren. ‘Als je een belletje laat horen en steeds vlees geeft, krijgt een hond daarna zin in vlees als hij een belletje hoort. Wij mensen kunnen dat ook. Als je telkens patat in het zwembad eet, dan is naar het zwembad gaan al genoeg om er zin in te krijgen.’

Bruine broodjes en fruit

Er zijn zwembaden die friet en snacks in de ban doen en bruine broodjes en vers fruit aanbieden, zoals de Schans in Geertruidenberg en de Ganzewiel in Raamsdonksveer. Bij die laatste zijn de frikandellenbroodjes er nog wel, ze staan alleen niet meer op het menubord, zo is te lezen in BN de Stem.

Vijftig kilo friet in een dag

Bij andere zwembaden zijn friet en snacks nog altijd razend populair. Vooral in de buitenzwembaden, die zich opmaken voor een druk en zonnig weekend. Bij het Streekbad in Bovenkarspel gaat er op een drukke dag zo’n vijftig kilo friet doorheen, schrijft het Noordhollands Dagblad. De capaciteit is nu vergroot met een nieuwe, dubbele frituur. Voor de ijsjes staat er sinds kort een extra vriezer.

Voorraad frikandellen op orde

Ook de badmeester van de Buitenmeere in Obdam is er klaar voor, zegt hij tegen de krant. ‘We hebben zojuist alle bestellingen binnengekregen want je moet je voorraad frikandellen en patat wel op orde hebben als er zoveel bezoekers komen.’


Reageer op dit artikel