nieuws

Robby’s Snacks geeft 1500 zakken friet weg op carnavalsdinsdag

Friet 1095

Robby’s Snacks geeft 1500 zakken friet weg op carnavalsdinsdag

Raalte is op de laatste dag van carnaval massaal uitgelopen voor Robby’s Snacks. De cafetaria in het Overijsselse dorp gaf twee uur lang gratis friet weg aan alle kinderen. Er gingen zo’n 1500 zakjes over de toonbank.

Eigenaren Robby en Marita Harleman en hun team hebben in die twee uur rond de twintig dozen friet weggebakken. ‘Dat is natuurlijk superveel’, zegt Marita Harleman.

Zo’n actie levert echter veel positieve reclame op. ‘Zeker als je dit elk jaar doet. Er wordt veel over gepraat in het dorp. En een advertentie in de krant kost ook veel geld.’ Ook Farm Frites heeft een steentje bijgedragen, zo laat ze weten.

Friet in plaats van snoep

De gratis friet is een extraatje van Robby’s Snacks tijdens foekpotterij, een carnavalstraditie in Overijssel. Op de laatste dag van carnaval gaan basisschoolkinderen langs de deuren en zingen een liedje, waarna ze een snoepje krijgen. ‘Maar bij ons krijgen ze dus een puntzakje patat.’

15e foekpotterij bij Robby’s Snacks

Voor Marita en Robby Harleman, die de zaak nu 26 jaar runnen, is dit jaar het 15e jaar op rij dat ze hun eigen versie van foekpotterij organiseren. De ondernemers hebben inmiddels ervaring met de grote drukte. ‘We plaatsen dranghekken, en die zijn echt wel nodig. Maar die zijn voor de grotere kinderen. Voor de kleintjes is er een aparte rij’.

Robby's Snacks carnaval 2019

Hoewel foekpotterij traditioneel alleen voor kinderen van basisschoolleeftijd is, krijgen alle kinderen bij Robby’s Snacks een gratis frietje. Harleman: ‘Anders moet je bij sommige kinderen naar de leeftijd gaan vragen. Dat is niet te doen.’

Goede organisatie

De populaire actie vraagt natuurlijk om een goede organisatie. Na al die jaren staat het team inmiddels strak op de rails. ‘We zijn wel wat gewend. Ik noem het georganiseerde chaos, want er zit echt wel structuur in. We hebben twee medewerkers en daarnaast werken we al jaren met een aantal vaste vrijwilligers. Iedereen weet waar ze moeten staan en wat ze moeten doen. En het is natuurlijk supergezellig.’

In totaal stonden er veertien man in de zaak te werken. ‘We hebben in het dorp twee carnavalsverenigingen, en beide prinsen komen ook altijd bakken. En de hele aanhang komt dan natuurlijk mee. Erg leuk.’

Robby's Snacks carnaval 2019

Robby’s Snacks twee keer zo groot

Robby’s Snacks is in 2017 grondig verbouwd en is daardoor twee keer zo groot geworden. De zaak ging van 100 naar 200 vierkante meter met vijftig zitplaatsen. Ook kwam er een nieuwe bakwand, met negen frietmandjes en zes snackmandjes. Verder werd de zaak uitgebreid met een ijshoek en werden er belegde broodjes toegevoegd aan het assortiment. Alle bereidingen gebeuren sinds de verbouwing in het zicht van de gast.

Vooral kipschnitzel populair

Veel snacks bij Robby’s Snacks komen uit eigen keuken, zoals kip- en varkenshaassaté, shoarma, gehaktballen, haantjes, hamburgers en kipschnitzels. Vooral die laatste is een hardloper; de kipschnitzel is populair in Raalte en ver daarbuiten.

Robby's Snacks

Het team van Robby’s Snacks in 2018, met Marita en Robby Harleman in het midden van de achterste rij.


Reageer op dit artikel