nieuws

Consumentenbonden slaan alarm over acrylamide

Friet 989

Consumenten moeten beter worden beschermd tegen acrylamide, vinden tien consumentenorganisaties waaronder de Consumentenbond. Waar de discussie tot nu toe vooral over friet ging, liggen nu andere producten onder het vergrootglas.

Consumentenbonden slaan alarm over acrylamide

De organisaties testten 532 producten, waaronder chips, koekjes en ontbijtgranen. Een op de drie biscuits bleek meer dan de aanbevolen hoeveelheid acrylamide te bevatten. Dat is zorgwekkend aangezien die vaak worden gegeten door kinderen jonger dan 3 jaar, aldus BEUC, de Europese koepel van consumentenorganisaties. Die vraagt de Europese Commissie om de richtlijnen aan te scherpen en bindend te maken.

Meer acrylamide in wortelchips

BEUC wil ook dat Brussel komt met regels voor chips die zijn gemaakt van wortels, biet of pastinaak. Die worden vaak als een gezond alternatief gezien, maar blijken gemiddeld bijna twee keer zo veel acrylamide te bevatten als aardappelchips.

Acrylamide is een mogelijk kankerverwekkende stof die ontstaat wanneer zetmeelrijke producten worden verhit boven de 120 graden Celsius. Tijdens het verhitten reageren suikers en het aminozuur asparagine met elkaar. Dat wordt de Maillard-reactie genoemd en zorgt voor de bruine kleur. Acrylamide vormt zich niet alleen in friet, maar ook in onder meer chips, ontbijtkoek, ontbijtgranen, brood (met name geroosterd), biscuits, crackers en koffie.

Sinds 11 april 2018 gelden in de lidstaten van de EU nieuwe regels voor de hoeveelheid acrylamide in voeding. Voor friet mag die niet boven 500 microgram per kilo uitkomen. Voor geperste friet gemaakt van aardappelpoeder is dat 750 microgram per kilo. Daarvoor mag de temperatuur van de olie niet boven de 175 graden Celcius uitkomen en mag de friet niet te lang worden gebakken.

Gehalte te hoog

De EU nam in de zomer van 2017 stappen die ervoor moeten zorgen dat voedselproducenten, fastfoodketens en restaurants de hoeveelheid acrylamide in onder meer friet, ontbijtkoek, brood, koffie en chips terugdringen. Ondanks vrijwillige maatregelen van de industrie was gebleken dat het gehalte in veel producten nog hoog was.

10 vragen en antwoorden over acrylamide

10 vragen en antwoorden over acrylamide

Bindende afspraken

De tests tonen volgens BEUC-directeur Monique Goyens aan dat het goed mogelijk is om het acrylamidegehalte in voedsel te verlagen. Zij wijst erop dat als er geen bindende grenswaarden komen, er altijd producenten zullen zijn die de kwestie niet serieus nemen.

 

 

 


Reageer op dit artikel