nieuws

ProFri ergert zich aan ‘misleidende beelden van gefrituurde gerechten’

Friet 315

Het bestuur van ProFri, de vakvereniging van professionele frituurders, ergert zich mateloos aan de wijze waarop de media stelselmatig gefrituurde gerechten in hun berichtgeving misbruiken bij nieuws over gezonde voeding. Het afgelopen weekeinde was dit rond de berichtgeving over het zogenaamd Nationaal Preventie Akkoord opnieuw het geval.

ProFri ergert zich aan ‘misleidende beelden van gefrituurde gerechten’

In een open brief doet ProFri zijn beklag: ‘Een exemplarisch voorbeeld was afgelopen vrijdag de uitzending van actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Bijna een kwartier lang was een puntzak friet in beeld, vastgehouden door een persoon met overgewicht. Samen met een glas bier en een roker werd het als achtergrond gebruikt bij de berichtgeving over het Nationaal Preventie Akkoord.’

‘De redactie van Nieuwsuur misbruikte in haar uitzending ook de professionele bereiding van friet in een cafetaria toen het ging over het versoberen van verpakkingen en het verminderen van suiker. Ook tijdens de talkshow WNL Op Zondag (vanaf minuut 5.50)werd Nederlandse friet op een soortgelijke wijze misbruikt. Het zijn geen uitzonderingen: negen van de tien keer worden friet, gefrituurde gerechten en/of hamburgers misbruikt, kennelijk met de bedoeling het thema ‘ongezonde voeding’ te illustreren.’

Bereidingswijze

‘Ten overvloede zij nogmaals gezegd: met frituren als bereidingswijze van voedsel is niks mis. Frituren is slechts één van de vele bereidingswijzen van voedsel. Er zijn veel landen en eetculturen waar een groot deel van het voedsel in de frituur wordt bereid en/of gebakken. Frituren heeft an sich geen relatie met de vraag of voedsel vet en/of ongezond is. Met friet en gefrituurde gerechten is het net als met al het andere eten: je moet er niet teveel van nemen. Sterker: ongezond voedsel bestaat eigenlijk niet, een ongezond voedingspatroon wél. In een gezond voedingspatroon past een krokant en goed gefrituurde portie friet wekelijks uitstekend.’

5 manieren om je te onderscheiden met friet

5 manieren om je te onderscheiden met friet

Vezels en vitaminen

ProFri en zijn zusterorganisatie Nederlands Frituurcentrum wijzen er graag op dat friet een natuurproduct is dat waardevolle vitaminen en andere voedingswaarden (vezels) bevatten. ‘Friet is gewoon gemaakt van aardappelen en aardappelen zijn een groente.’ Over de term ‘vette hap’ zeggen de organisaties: ‘De media zijn zich kennelijk niet bewust dat het menselijk lichaam vet nodig heeft. Het zorgt bijvoorbeeld voor het transport en de opname van waardevolle voedingsstoffen in het lichaam. En die term vette hap; laten we het maar beschouwen als een geuzennaam. Maar waarom wordt er altijd zo denigrerend over gesproken? Frituren is een heel oude bereidingsmethode, net als koken in water, wokken en bakken.’

ProFri en het Nederlands Frituurcentrum doen een dringend beroep op de landelijke mediamakers om creativiteit te tonen en hun nieuwsitems over welvaartsziekten eens op een andere wijze te illustreren dan met het stigmatiserende beeld van friet en andere gefrituurde gerechten.

Reageer op dit artikel