nieuws

Pieperz opent in Eindhoven én presenteert nieuwe aardappel

Friet 3024

Pieperz krijgt er aan het eind van oktober een vestiging bij. In Eindhoven. Tegelijkertijd introduceert het bedrijf een nieuw aardappelras: Tiger Pieperz 2.0.

Pieperz opent in Eindhoven én presenteert nieuwe aardappel
Foto: Studio38C

De nieuwe vestiging van Pieperz moet volgens de huidige planning eind deze maand de deuren openen in de Jan van Hooffstraat in het centrum van Eindhoven, vlakbij de Markt. Dat is een uitdagende locatie; twee deuren verder zit Five Guys, en op de Markt zijn verder McDonald’s en KFC te vinden. ‘Het wordt Champions League friet bakken’, zegt eigenaar Ton Verhoeven.

De Eindhovense vestiging is een kleine zaak waarbij gasten boven of op het terras kunnen zitten. De zaak telt beneden vijftig vierkante meter vloeroppervlak en boven tachtig met ongeveer vijftig zitplaatsen. De counter is beneden met een aantal statafels. De nieuwe locatie gaat ook bezorgen. Het is de derde vestiging van het concept, na Veghel en Eerde.

Nieuw aardappelras

De aardappel waar de friet van wordt gesneden, is ontwikkeld in samenwerking met pootgoedontwikkelaar HZPC. Vanaf november werkt Pieperz met een nieuw ras: de Tiger Pieperz 2.0. Deze kwam zowel bij de consumenten als de medewerkers het beste uit alle testen. Volgens Pieperz is de 2.0 nog romiger en krokanter dan de 1.0.

Goede oogst

De aardappels zijn in kleigrond gepoot bij landbouwbedrijf Scholtens aan de Kleiweg in Marknesse, dat een paar hectare had gereserveerd voor het nieuwe ras. Andrik Waalkens van HZPC spreekt van een prima oogst op deze locatie. ‘Natuurlijk hebben we een toplocatie gekozen voor dit nieuwe ras, waar we gegarandeerd een goede opbrengst zouden krijgen.’

Pieperz onderneemt met boerenverstand

Pieperz onderneemt met boerenverstand

In dit droge seizoen bleek de keuze voor kleigrond een verstandige. Bovendien gold in Marknesse geen beregeningsverbod. Mede dankzij die factoren is de oogst geslaagd, zegt Waalkens. ‘Bijna 60 ton per hectare, voor dit jaar een topoogst.’

En de sortering is goed: 91 procent is groter dan 50 millimeter. Bovendien is de droogstofverdeling volgens Waalkens heel gelijkmatig. Daardoor heeft de aardappel een goede bakeigenschap. ‘En hij heeft een uitmuntende smaak.’

Friet met tiger print

Bijzonder is de tigerprint op de schil. ‘Dit ras heeft een russet schil’, legt Waalkens uit. ‘Een sterke en groffe schil, lichtbruin en rood van kleur. Zo is de naam ontstaan, omdat het op tijgerbruinbrood lijkt.’ De Tiger Pieperz worden dan ook met schil en al gesneden en gebakken.

In totaal is er op 2 hectare 120 ton gerooid. Volgens Waalkens kan Pieperz daarmee uit de voeten tot de zomer van 2019.

AD Friettest

Pieperz heeft op dit moment twee locaties, in Veghel en in Eerde. Pieperz Veghel, met 150 zitplaatsen, is sinds 2016 gevestigd in een voormalige fabriek. Deze zaak werd in datzelfde jaar tweede in de AD Friettest en vorig jaar derde.

Reageer op dit artikel