nieuws

Bakwandenonderzoek zet ProFri en Kiremko tegenover elkaar

Friet 2297

Het onderzoek naar lekkende frituurketels van vakvereniging ProFri heeft uitgewezen dat de meeste lekken voorkomen in bakwanden van Kiremko. QBTEC, fabrikant van Kiremko bakwanden, vindt deze stelling te voorbarig en niet terecht.

Bakwandenonderzoek zet ProFri en Kiremko tegenover elkaar
Foto: Koos Groenewold.

Vakvereniging ProFri laat in een persbericht weten dat de meeste klachten over en problemen met lekkende ketels gaan over de HR-gasketels van het merk Kiremko. Dat is gebleken uit het bakwandenonderzoek dat het Nederlands Frituurcentrum doet in opdracht van ProFri.

Daarnaast wordt gemeld dat een belangrijke oorzaak is gevonden voor het lekken van de ketels. Er is vastgesteld dat er een verband bestaat tussen de vorm, omvang en posities van de lekken in de frituurketels ten opzichte van de positie van de branders.

Kiremko vindt beweringen niet terecht

Oscar Muis van QBTEC, fabrikant van Kiremko, laat desgevraagd weten verbaasd te zijn over dit bericht. ‘Wij hebben eind juni een gesprek gevoerd met meneer Van Rooij over het onderzoek. Een vervolggesprek zou eind deze maand of begin september plaatsvinden. Wij vinden het heel vervelend dat dit naar buiten wordt gebracht terwijl wij nog met elkaar in gesprek zijn. We zijn dan ook zeer teleurgesteld.’

Muis kan zich niet vinden in de beweringen die ProFri doet. Hij vervolgt: ‘Wij verkopen misschien wel tien keer zoveel bakwanden als andere merken, dus de kans op klachten is ook tien keer zo groot. Voor zover wij weten, lossen wij altijd alle klachten naar behoren op. Wij geven standaard vier jaar garantie en passen daarna een coulance periode toe. De beweringen van ProFri vind ik niet terecht. Wij staan nog steeds voor de volle honderd procent achter ons product.’

Volgens de verkoopleider van Kiremko klopt er meer niet in de berichtgeving van ProFri. ‘Er wordt in het nieuwsbericht geschreven dat wij slechts twee aanpassingen hebben gedaan aan de bakwand. En dat het maar afwachten is voor hoelang dat helpt. Dat is helemaal niet waar. We hebben deze bakwanden al twintig jaar in het assortiment en doen continu aanpassingen om het product te verbeteren of te moderniseren.’

In 11 stappen naar de ideale bakwand

In 11 stappen naar de ideale bakwand

ProFri doet vervolgonderzoek

De vereniging roept alle professionele frituurondernemers op om – ongeacht het merk van hun bakwand of frituuroven – mee te werken aan het vervolg van het bakwandenonderzoek. Voor deelname aan dit onderzoek hoeft men geen lid te zijn van ProFri. Ook ondernemers die nog geen problemen hebben ervaren, worden opgeroepen om mee te doen.

Resultaten gepresenteerd tijdens ledenvergadering

Tijdens de komende algemene ledenvergadering van vakvereniging ProFri, dat samen met het Frituurwereld Event op maandag 24 september in Houten wordt gehouden, worden de resultaten van het verkennend onderzoek en het vervolgonderzoek verder toegelicht.

Leden en andere frituurprofessionals kunnen zich voor deze bijeenkomst aanmelden via de website van vakvereniging ProFri of het Nederlands Frituurcentrum.

Reageer op dit artikel