nieuws

Taalonderzoek: ‘friet’ in het noorden, ‘patat’ in het zuiden

Friet 299

Onder de grote rivieren zeggen ze friet en daarboven is het patat. Toch? Zo simpel blijkt het niet te zijn.

Taalonderzoek: ‘friet’ in het noorden, ‘patat’ in het zuiden
Dapp Frietwinkel in Utrecht. Foto: Herbert Wiggerman.

Uit onderzoek van softwarebedrijf Coosto, gespecialiseerd in social media, blijkt dat er helemaal geen duidelijke grens bestaat tussen noord en zuid als het om friet of patat gaat. Omdat het vandaag International French Fries Day is, analyseerde het bedrijf social media data om per gemeente uit te kunnen zoeken welke van de twee benamingen de mensen daar het meest gebruiken. Daar rollen een paar verrassingen uit.

Coosto heeft een interactieve kaart samengesteld waarop per gemeente de voorkeur te zien is. Rood is patat, geel is friet. Door op de gemeente te klikken, worden de percentages zichtbaar.

Taalenclaves

Wat blijkt: hoewel het noorden natuurlijk overwegend rood is en het zuiden bijna helemaal geel, zijn er aan beide kanten taalenclaves. Zo wint friet het in Utrecht, Amersfoort en Alphen aan den Rijn van patat. Ook noordelijker, in Haarlem, bij Purmerend en zelfs op Vlieland, bestellen de meeste mensen friet, geen patat. In het bourgondische zuiden gaan sommige gemeenten tegen de stroming in. Rondom Aarle, bij Eindhoven, voert patat de boventoon.

De algemene verkiezingsuitslag: friet wint ruim van patat. 272 gemeenten gaan voor friet, 194 voor patat. In drie gemeenten is er een gelijkspel.

Bekijk de interactieve kaart van Coosto.

Reageer op dit artikel