nieuws

Belangstelling Oogstfeest van Gogh enorm toegenomen

Friet 214

Vlaams friteshuis van Gogh in Amersfoort organiseert in augustus weer het Oogstfeest. Tijdens het event staan de aardappel en verse friet centraal. De belangstelling is dit jaar vele malen groter dan in 2017.

Belangstelling Oogstfeest van Gogh enorm toegenomen
Foto: Ton Kastermans

Een hoogtepunt van het Oogstfeest is de uitslag van de aardappelwedstrijd. Een aantal weken geleden heeft Van Gogh frietplantjes uitgedeeld aan mensen in de winkels. Deze hebben ze thuis als ‘gastouder’ verder verzorgd. Tijdens feest beslist een deskundige jury wie de beste aardappels heeft meegebracht.

De animo voor de wedstrijd en het Oogstfeest heeft een enorme sprong gemaakt in vergelijking met vorig jaar, toen van Gogh het event voor het eerst organiseerde. Voor de eerste editie kwamen 30 mensen een frietplantje ophalen om deze thuis te verzorgen. Dit jaar waren dat er maar liefst 250.

‘Vorig jaar deden we het natuurlijk voor het eerst. Toen hadden nog heel weinig mensen van een frietplant gehoord’, zegt eigenaar Arn Zuyderduin. ‘Nu is het verhaal een beetje geland en de groep die het begrijpt, is groter. En we hebben in alled rie de locaties in de stad plantjes uitgedeeld in plaats van in één.’

Op een andere manier vertellen

Het verhaal vertellen is voor Zuyderduin dan ook een van de redenen om het Oogstfeest te organiseren. ‘Het geeft ons een alibi om over aardappels, groeiseizoenen en friet te vertellen, maar op een andere manier. Daar beginnen we in februari al mee, als we vertellen dat de plantjes er aankomen. Dat houden we tot halverwege september vol met het verhaal dat het Oogstfeest weer hartstikke leuk was. Bijna het jaar rond dus.’

Foto's van het Oogstfeest van 2017

Foto's van het Oogstfeest van 2017

Frietplanten krijgen een naam

Wanneer mensen een eigen plant thuis verzorgen, ontstaat er iets moois, ziet Zuyderduin. ‘Het wordt bijna een soort knuffel. Mensen gaan een band aan met het plantje, samen met de kinderen. Dat vind ik het meest interessant. Ze geven hun frietplant ook een naam. En je ziet de gekste dingen. Er worden liedjes gezongen voor de plantjes, of thee gezet en voorgelezen. Je kunt je fantasie erin kwijt.’

Filmpjes op Facebook

Om de wedstrijd en het Oogstfeest warm te houden, werkt Zuyderduin samen met contentmaker Ralf Silvius. Regelmatig verschijnen er filmpjes op Facebook waarin professor Franz Rites een update geeft met tips. ‘Daarin zetten we Stadsboederij de Vosheuvel en hun dierenadoptieprogramma centraal, dat is natuurlijk een mooi project om dit aan te koppelen. En we hebben gelijk een mooie locatie.’

Een direct effect aan de kassa is er volgens Zuyderduin niet altijd. ‘Het zorgt vooral voor goodwill, voor mijn positie in de stad is dit heel goed.’

Vlaams friteshuis van Gogh in subtiel nieuw jasje

Vlaams friteshuis van Gogh in subtiel nieuw jasje

500 euro voor eerste puntzak

Het Oogstfeest vindt plaats op woensdagmiddag 29 augustus 2018 vanaf 14.00 uur bij Stadsboerderij de Vosheuvel in Amersfoort. Alle bezoekers krijgen een puntzak Vlaamse friet aangeboden, gemaakt van de nieuwe oogstaardappelen. De eerste puntzak wordt namens van Gogh aangeboden aan aardappelhandel John van der Kroon, hoofdsponsor van deze dag. Met het sponsorbedrag van € 500 kan ezel ‘Toos’ van de stadsboerderij het komende jaar weer verzorgd worden.

Naast de friet worden er ook diverse activiteiten georganiseerd voor de kinderen, zoals zaklopen, aardappelrace, workshop frietzak tekenen, ponyrijden, knuffelen met dieren of spelen in de speeltuin. Vorig jaar kwamen er tweeduizend mensen af op het Oogstfeest, Zuyderduin hoopt dit jaar op een zelfde aantal.

Reageer op dit artikel