nieuws

Voedingscentrum start campagne over acrylamide

Friet 439

Het Voedingscentrum start dit jaar een campagne om consumenten te wijzen op acrylamide in voedsel. Dat bevestigt de organisatie tegenover Snackkoerier.

‘Het klopt dat het Voedingscentrum dit jaar aandacht wil besteden aan het onderwerp acrylamide’, zegt Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum. ‘Wij willen de consument informeren over de voorzorgsmaatregelen die hij/zij kan nemen om minder acrylamide binnen te krijgen.’

De belangrijkste informatie en tips van het Voedingscentrum over acrylamide staan op de website van de organisatie.

Hoe de campagne van het Voedingscentrum er uit gaat zien en wanneer deze start, is niet duidelijk. ‘De campagne moet nog verder uitgewerkt worden en hier kunnen wij op dit moment nog niets over zeggen.’

Boodschap voor ondernemers

Voor ondernemers heeft het Voedingscentrum ook een boodschap. ‘Ook voor de professionele frituurder is het zeer belangrijk om tijdens de bereiding rekening te houden met de vorming van acrylamide. Vanuit de branche worden (zijn) richtlijnen hierover gecommuniceerd. Door bijvoorbeeld op de juiste temperatuur te frituren en de friet niet te bruin te bakken maar goudgeel, krijgt de consument ook bij de professionele frituurder minder acrylamide binnen.’


Snackkoerier stelt de vraag: volg jij de bakvoorschriften van de fabrikant?

Vul hier de enquête in.


bakwanden

Foto: Koos Groenewold.

 

Nieuwe acrylamide-regels

Sinds 11 april gelden in de lidstaten van de EU nieuwe regels voor de hoeveelheid acrylamide in voeding. Voor friet mag die niet boven 500 microgram per kilo uitkomen. Daarvoor mag de temperatuur van de olie niet boven de 175 graden Celcius uitkomen en mag de friet niet te lang worden gebakken. Wie de bakvoorschriften op de verpakking van de fabrikant volgt, blijft onder de norm. Voor ambachtelijke frituurders is ProFri bezig met een frituurprotocol.

Onduidelijkheid

Hoewel de nieuwe regels al van kracht zijn, is er nog veel onduidelijkheid. De Europese Commissie komt nog met een leidraad om de verordening in alle lidstaten op dezelfde manier te implementeren. De NVWA is in overleg met zowel KHN als ProFri over de toepassing en uitvoering van de regels. De verwachting is dat er tot die tijd niet wordt gecontroleerd. KHN werkt ondertussen aan een handleiding voor horecaondernemers.

 

 

 

 

Reageer op dit artikel