nieuws

KHN publiceert handleiding om acrylamide te beperken

Friet 1226

Koninklijke Horeca Nederland heeft een handleiding gepubliceerd die ondernemers moet helpen de hoeveelheid acrylamide in friet zoveel mogelijk te beperken. Sinds 11 april moeten ondernemers zich aan een nieuwe norm houden.

KHN publiceert handleiding om acrylamide te beperken
Druk met verse friet bij Friethoes in Haarlem. Foto: Diederik van der Laan

De KHN-handleiding bevat informatie over de stappen die grote en kleine ondernemingen moeten nemen om te voldoen aan de nieuwe acrylamideregels. De brancheorganisatie wijst er vooral op dat friet niet te bruin mag worden. De handleiding is alleen voor leden beschikbaar.

Het document van KHN gaat ook in op de manier waarop de NVWA gaat controleren. Kleine ondernemingen moeten aantonen dat er maatregelen zijn genomen, bij grote ondernemers gaat de NVWA ook monsters nemen.

Niet meteen controle

De NVWA laat weten dat ondernemers niet meteen een bezoek van de inspecteur hoeven te verwachten. ‘We gaan niet meteen beginnen met inspecties bij bedrijven, maar geven bedrijven eerst de kans om nieuwe wet- en regelgeving te implementeren. De Europese Commissie werkt ook nog aan een leidraad om deze omvangrijke verordening in alle lidstaten uniform te implementeren. We kunnen op dit moment geen specifieke informatie geven over wanneer we wel starten met de inspecties. De NVWA kondigt inspecties in principe ook nooit van te voren aan’, aldus Cleo Visser, woordvoerder van de NVWA

Desalniettemin adviseert KHN ondernemers om nu actief aan de slag te gaan met het beperken van acrylamide.

Acrylamide-wet

Alle horecabedrijven moeten sinds 11 april voldoen aan nieuwe regels omtrent acrylamide in onder meer friet. De Europese Commissie heeft daarover een akkoord bereikt. Volgens de commissie is de hoeveelheid acrylamide in voedsel te hoog. Deze stof is in grote hoeveelheden mogelijk kankerverwekkend en ontstaat tijdens het frituren, bakken of roosteren van zetmeelrijke producten, waaronder friet, brood en chips. Ook tijdens het roosteren van koffie kan acrylamide ontstaan.

Voor friet mag de hoeveelheid acrylamide niet boven 500 microgram per kilo uitkomen.

Reageer op dit artikel