nieuws

Belgen zetten feiten over aardappels en frietjes op een rij

Friet 165

Wie alles wil weten over de aardappel en friet, heeft nu een handig naslagwerk tot de beschikking, samengesteld door onze Zuiderburen. Ook handig: de makers tackelen ‘het mysterie over acrylamide’.

Belgen zetten feiten over aardappels en frietjes op een rij
Foto: Koos Groenewold

Het e-book De aardappel. Superfood van bij ons is een initiatief van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing en heeft als doel de consument te informeren en inspireren.

Cijfers en tips

In het 41 pagina-tellende werk passeren verschillende onderdelen de revue, zoals de geschiedenis van de aardappel voedingswaarden, de cijfers, bewaar- en bereidingstips en recepten. Het boek richt zich tot de consument, maar ook voor friturende ondernemers bevat het document nuttige informatie. ‘De laatste jaren ligt de aardappel regelmatig onder vuur. En dat is een goede reden om alle feiten eens op een rijtje te zetten’, zo is in het voorwoord te lezen.

Acrylamide

Het boek bespreekt onder meer een aantal ‘gezondheidsmythes’ over de aardappel, zoals het aantal kilocalorieën in vergelijking met een portie rijst of deegwaren. Daarnaast komt ‘het mystery rond acrylamide’ ter sprake, alsook de juiste manier van frituren en de verschillende rassen.

Bron: Vlaams infocentrum land- en tuinbouw

Reageer op dit artikel