nieuws

500 kinderen naar Aardappelrooidag Week van de Friet

Friet 25

Bijna 500 kinderen kwamen zondag 1 oktober naar de aardappelrooidag in Zwartewaal, Lelystad en Wieringerwerf. Met deze activiteit speciaal voor kinderen werd het startsein gegeven voor de vierde editie van de Nationale Week van de Friet. Bij het begin van de campagneweek kunnen kinderen (4 tot en met 12 jaar) bij aardappelboeren zelf een emmer met frietpiepers rooien. Vervolgens wordt hen onder het motto ‘Van aardappel tot frietje’ uitgelegd hoe ze de aardappelen kunnen verwerken tot lekkere friet.

500 kinderen naar Aardappelrooidag Week van de Friet

De Nationale Week van de Friet is een initiatief van ProFri, de vakvereniging voor professionele frituurders. De organisatie ligt in handen van kennisplatform het Nederlands Frituurcentrum. De ‘friet-geniet-week’ wordt mede mogelijk gemaakt door enkele fabrikanten en leveranciers. Gedurende de actieperiode (van 30 september tot en met 8 oktober) wordt in vele honderden cafetaria’s, snackbars en frituren in ons land de ‘friet gevierd’ met speciale acties en activiteiten.

Oragnisatie

Organisator het Nederlands Frituurcentrum wil kinderen met de Aardappelrooidag meer vertrouwd maken met de natuurlijke herkomst van friet. Het kenniscentrum licht toe: ‘We kennen allemaal het lekkere frietje wel, maar velen realiseren zich niet of nauwelijks dat de oorsprong van dat frietje ligt bij de aardappel. Het proces van aardappel tot frietje laten we tijdens de Aardappelrooidag zien op een heel directe en aansprekende manier.’

Frietkritiek

Het frietje krijgt vaak kritiek omdat het ongezond, vet of onverantwoord zou zijn. Het Nederlands Frituurcentrum vindt deze kritiek niet terecht: ‘Wij vinden dat dit eenvoudige en (h)eerlijke product beter verdient. Daarom geven we in aanloop naar en tijdens de Nationale Week van de Friet eerlijke, objectieve informatie over de herkomst en verwerking ervan, het ambacht en vakmanschap van de professionele frituurders. En laten we het frietje van zijn beste kant zien. Ook het frituren als bereidingswijze van voedsel willen we met deze campagneweek positief onder de aandacht brengen.’

Aardappelspelletjes

Tijdens de Aardappelrooidag werd voor alle jeugdige (en begeleidende) bezoekers op de boerderij ook friet gebakken. Daarnaast werden er aardappelspelletjes georganiseerd en konden de kinderen zich uitleven op een springkussen.

Foto's

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels