nieuws

Week van de Friet trapt af met Aardappelrooidag

Friet 48

Met een Aardappelrooidag in Zwartewaal, Lelystad en Wieringerwerf wordt het startsein gegeven voor de vierde editie van de Nationale Week van de Friet. ‘Het proces van aardappel laten we zo zien op een heel directe en aansprekende manier.’

Week van de Friet trapt af met Aardappelrooidag

Bij het begin van de campagneweek van de Week van de Friet, zaterdag 30 september, kunnen kinderen (4 tot en met 12 jaar) bij aardappelboeren zelf een emmer met frietpiepers rooien. Vervolgens wordt hen onder het motto ‘Van aardappel tot frietje’ uitgelegd hoe ze de aardappelen thuis kunnen verwerken tot lekkere friet.

Oorsprong van friet

Organisator het Nederlands Frituurcentrum wil kinderen met de Aardappelrooidag meer vertrouwd maken met de natuurlijke herkomst van friet. Het kenniscentrum licht toe: ‘We kennen allemaal het lekkere frietje wel, maar velen realiseren zich niet of nauwelijks dat de oorsprong van dat frietje ligt bij de aardappel. Het proces van aardappel tot frietje laten we tijdens de Aardappelrooidag zien op een heel directe en aansprekende manier.’

Aardappelspelletjes

Tijdens de Aardappelrooidag wordt voor alle jeugdige (en begeleidende) bezoekers op de boerderij ook friet gebakken. Daarnaast zijn er aardappelspelletjes georganiseerd en kunnen de kinderen zich uitleven op een springkussen. Verder ontdekken de kinderen op de boerderij aardappelniet alleen de oorsprong van friet, maar nog veel meer. Het Nederlands Frituurcentrum: ‘Ze zien en ervaren met hun eigen ogen waar ons voedsel vandaan komt. Want de boer verbouwt natuurlijk niet alleen maar frietaardappelen.’

Gratis deelname

Deelname aan de Aardappelrooidag in Zwartewaal, Lelystad en Wieringerwerf is gratis. De excursie is vooral bedoeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Ook ouders, begeleiders en oudere broertjes en zusjes zijn welkom. Deelnemers kunnen zich aanmelden via de website Weekvandefriet.nl. Door overweldigende reacties op Facebook zijn de locaties Zwartewaal en Wieringerwerf al volgeboekt! Alleen aanmelden voor de Aardappelrooidag in Lelystad is nog mogelijk.

Reageer op dit artikel