nieuws

ProFri wil Meesterfrituurders en snackbar als erfgoed

Friet 57

Vakvereniging ProFri gaat de titel van Meesterfrituurder instellen. Dat maakte voorzitter Hans Hus bekend tijdens de viering van het vijfjarig bestaan van de vereniging. ProFri wil echter nog veel meer bereiken.

ProFri wil Meesterfrituurders en snackbar als erfgoed
Misschien wordt SIem van Bruggen van Dapp Frietwinkel in Utrecht wel een Meesterfrituurder. Foto: Herbert Wiggerman.

ProFri vierde deze week zijn vijfjarige bestaan met het Frituurwereld Event bij Qbtec in Woerden en kondigde gelijk twee initiatieven aan. Volgens de vakvereniging is het ten eerste de hoogste tijd voor de titel Meester in de frituurbranche. Meester, de hoogste graad van vakbekwaamheid, bestaat in veel disciplines van de gastvrijheidsbranche. Denk aan Meesterschenker, Meesterkok en Meesterijsbereider. Maar in de frituursector nog niet.

Hoogste graad van bekwaamheid

‘Nu het frituurvak in ons land zo’n beetje honderd jaar op professioneel niveau wordt beoefend, vinden ProFri en het Nederlands Frituurcentrum het de hoogste tijd voor een titel die hoort bij de hoogste graad van bekwaamheid in ons vak. Daarom komen we met de titel Meesterfrituurder’, zegt voorzitter Hans Hus.

Omdat SVH, dat de meestertitels beheert, volgens ProFri ‘niet overliep van enthousiasme over het voorstel’, zullen vakvereniging ProFri en het Nederlands Frituurcentrum zelf de uitdaging oppakken om te komen tot de titel Meesterfrituurder.

Afleggen van de Meesterproef

Net als bij bestaande meestertitels, moeten kandidaten voldoen aan uitgebreide eisen op het gebied van vakmanschap, kennis en passie. Na het met goed gevolg afleggen van de hieruit volgende Meesterproef, zal een Meesterfrituurder zich ontwikkelen tot een ambassadeur van het vak. De komende maanden zullen ProFri en het Nederlands Frituurcentrum zich verder buigen over het programma van eisen en voorwaarden.

Snackbar als Immaterieel Erfgoed

Daarnaast zet de vakvereniging samen met het Nederlands Frituurcentrum een procedure in gang om de Nederlandse snackbar erkend te krijgen als immaterieel erfgoed. Frituurpublicist Ubel Zuiderveld wees tijdens het Frituurwereld Event op een aantal aspecten die de vaderlandse cafetaria en snackbar uniek maken.

‘Het is om te beginnen het enige horecatype dat helemaal typisch Nederlands is. Feitelijk is de cafetaria een synthese tussen Zuid-Nederlandse frietzaken en Randstedelijke bakkerijen-kokerijen die vroeger warme kroketten verkochten. Dit leidde tot een assortiment dat wereldwijd uniek is. Bijbehorende fenomenen als de automatiek, vaste frietdagen in met name Zuid-Nederland, het gebruik van Nederlandse ovens en de spreekwoordelijke snackbar-op-de-hoek als afhaaladres zijn allemaal elementen die de Nederlandse snackbar volkomen erfgoed-fähig maken.’

Reageer op dit artikel