nieuws

Sterchef Niven Kunz maakt gerecht van ingrediënten Franse McDonald’s frietjes

Friet 25

In de food documentaireserie Kwaliteit en Herkomst van McDonald’s worden de Franse frietjes in de schijnwerpers gezet. In deze eerste aflevering van 2017 gaat topchef Niven Kunz, eigenaar van het door Michelin bekroonde restaurant Niven in Rijswijk, de uitdaging aan om met de ingrediënten van de Franse frietjes een stergerecht te maken.

Sterchef Niven Kunz maakt gerecht van ingrediënten Franse McDonald’s frietjes
Het eindresultaat: Niven’s Aardappelmousseline

Voordat hij aan de uitdaging begint, onderzoekt hij eerst samen met Hugo Kennis, tv-kok en 24Kitchen-presentator, waar de aardappelen vandaan komen en hoe de Franse frietjes worden gemaakt. Zij brengen daarvoor een bezoek aan aardappelverwerker Lamb Weston / Meijer in Kruiningen, die de frietjes voor McDonald’s in Nederland maakt.

Aardappelopslagloods

De zoektocht van Hugo en Niven begint bij de aardappelopslagloods, waar de aardappelen opgeslagen liggen. McDonald’s gebruikt voor al haar Franse frietjes het Innovator ras. ‘Dit ras is gekozen vanwege het bijzonder grote formaat, de mooie verdeling van zetmeel en de goudgele bakkleur’, meldt McDonald’s. ‘Voor die lange frietjes  is namelijk een aardappel met flink wat lengte nodig. Ook brengen Niven en Hugo een bezoek aan de fabriek van Lamb Weston / Meijer in Kruiningen, om het verwerkingsproces met eigen ogen te zien. Daar zien ze hoe de aardappelen binnenkomen, worden gewassen, geschild en met een snelheid van 120 km per uur in het water door een speciaal mes worden gestuwd en gesneden tot Franse frietjes.

Ongeveer 10 kilogram van deze ‘McDonald’s aardappelen’ gaat dit keer naar sterrenrestaurant Niven in Rijswijk. Niven Kunz. In een handomdraai verrast hij zijn gasten met een luchtige aardappelmousseline, gemaakt met de ingrediënten uit de keuken van McDonald’s. Voor een twist voegt hij slechts een vleugje bieslook en truffel toe.

Over de Food documentaireserie

De food documentaireserie Kwaliteit & Herkomst is een serie afleveringen waarin de kwaliteit en  herkomst van de ingrediënten van iconische McDonald’s producten centraal staan. Topchefs kunnen zelf in de keten van McDonald’s zien waar de McDonald’s ingrediënten vandaan komen en hoe deze verwerkt worden, voordat zij er zelf mee aan de slag gaan. Zij krijgen de mogelijkheid om de kwaliteit en herkomst van de ingrediënten te beoordelen en mogen ongecensureerd hun mening geven en vragen stellen. In 2016 verschenen eerder al vier afleveringen met in iedere aflevering andere McDonald’s producten en een andere topchef. In 2017 verschijnt weer een nieuwe reeks afleveringen, waarvan de aflevering over de Franse Frietjes de eerste is.

Over Niven Kunz

Niven Kunz, eigenaar van het restaurant, werkt al vanaf zijn 17e op sterrenniveau en heeft al sinds zijn 24ste een Michelinster. Na onder andere gewerkt te hebben voor De Librije en De Bokkendoorns, opende hij in 2009 zijn eigen restaurant in Rijswijk, dat kort daarna al bekroond wordt met een Michelinster. Niven kookt volgens het 80/20 principe want koken met groenten in de hoofdrol vindt hij fantastisch.

Reageer op dit artikel