nieuws

Winnaars Week van de Friet ontvangen prijzen

Friet 6

Ze stuurden hun leukste FrietFoto in of ze deden tijdens de Week van de Friet mee aan De Nationale FrietTest. Dat leverde drie Nederlandse frietliefhebbers mooie prijzen op die ze bij ‘hun’ cafetaria in Eindhoven mochten ophalen.

Winnaars Week van de Friet ontvangen prijzen
Harald van Ballegooijen, die hier een prijs uitdeelt aan een gast tijdens de Week van de Friet.

Patrick Meelen uit Eindhoven mocht uit handen van Harald van Ballegooijen van Oude Gracht CafetariaXL de voucher in ontvangst nemen. Deze prijs is goed voor een jaar lang elke week een gratis gezinszak friet. Toon van Hooff uit Nuenen won een kofferset en Chantal van Zandvoort uit Eindhoven won een keukenapparaat.

Ook Melissa Abbas uit het Groningse Finsterwolde mag een jaar lang iedere week gratis friet eten, meldt Het Streekblad. Abba haalde haar voucher op bij Finnerwolmer Snackpoint in Finsterwolde.

In de aanval

De FrietFotowedstrijd en De Nationale FrietTest waren activiteiten tijdens de derde editie van de Nationale Week van de Friet. ‘Na jaren van negatieve verhalen over vet en ongezond is het frietje sinds 2014 met deze jaarlijkse campagneweek ‘in de aanval gegaan”, aldus vakvereniging ProFri, die de Week van de Friet organiseert.

Volop vitaminen

ProFri wil uitdragen dat een frietje helemaal niet ongezond hoeft te zijn. ‘Om te beginnen is het basisproduct, de aardappel, een groentesoort met volop vitaminen, mineralen en vezels. En het frituren is een eeuwenoude techniek om voedsel te bereiden. Goed frituren betekent op de juiste temperatuur, precies lang genoeg in schone olie of vet frituren. Dan schroeit de buitenste laag van elk frietje snel dicht, blijven voedingsstoffen behouden en wordt het frituurvet buiten het frietje gehouden. Na het frituren goed uitschudden en het resultaat is een knapperig, smakelijk frietje.’

Scholen en verzorgingshuizen

Meer dan zeshonderd cafetaria’s, snackbars en andere frituurbedrijven verspreidden deze boodschap tijdens de campagneweek. Met resultaat: scholen kwamen op excursie, verzorgingshuizen werden op friet getrakteerd, er waren kleur- en fotowedstrijden en kinderen mchten zelf aardappelen rooien op een aardappelboerderij. ‘Professionele frituurders hebben zich van hun beste kant laten zien’, aldus ProFri.

Reageer op dit artikel