nieuws

Haarlemse frietzaak geeft snijdsels tweede leven

Friet 14

FrietHoes in Haarlem gooit na het snijden van de aardappelen de overblijfselen niet meer in de prullenbak. Minder verspilling dus, maar deze ondernemers laten er ook nog eens een lekker product van maken.

Haarlemse frietzaak geeft snijdsels tweede leven
FrietHoes Vodka, gemaakt van aardappelsnijdsels.

In samenwerking met festival Mysteryland – waar FrietHoes jaarlijks een foodtruck heeft staan – hebben de Haarlemse ondernemers frietvodka gepresenteerd. ‘Bij het snijden van friet en selecteren van aardappelen hou je altijd wat over’, vertelt FrietHoes-chef Joos Hoes. ‘Smaakvolle stukjes aardappel maar niet geschikt voor friet. Dat vinden we zonde. Toen kwamen we met het idee er een frietvodka van te maken.’

De vodka wordt gemaakt door Mofongo’s Distillery in Groningen en is voor het eerst gepresenteerd tijdens ADE Green, onderdeel van de Amsterdam Dance Event Conference.

14 duizend kilo aardappels

Het team van FrietHoes verwerkten tijdens de laatste editie van Mysteryland bijna 14 duizend kilo aardappels tot friet. In totaal zijn er 25 duizend porties verkocht op de camping van het festival. De aardappelen komen van de velden van boer Petrie in de Haarlemmermeer, op tweehonderd meter van de camping.

Eén van de foodtrucks van FrietHoes.

Eén van de foodtrucks van FrietHoes.

Nieuwe frietfabriek

FrietHoes Vodka kan een groot succes worden, zegt Hoes. ’Het is nu een hele kleine hoeveelheid vodka van één evenement. Vanuit onze spiksplinternieuwe frietfabriek zijn we net begonnen met leveren van dagverse friet aan de horeca, dus onze hoeveelheid aardappel gaat de komende tijd flink veranderen en we weten nu wat we met onze snijresten kunnen. Chefs, friet en vodka: dat lijkt ons ook wel een mooi feestje.’

FrietHoes, specialist in verse biologische friet en snacks, heeft naast de zaak in Haarlem vijf foodtrucks die op verschillende festivals te vinden zijn. Recent wonnen de Haarlemse frietmakers de Frietopia-award voor beste biologische friet.

Reageer op dit artikel