nieuws

FrietHoes opent ambachtelijke ‘FrietFabriek’ voor horeca

Friet 91

Naast hun winkel en evenementencatering opent FrietHoes een ambachtelijke FrietFabriek om hun friet te snijden, voor te bakken en te koelen. FrietHoes gaat namelijk hun dagverse, ambachtelijke friet aan horeca leveren. Daarmee zijn ze naar eigen zeggen de eerste die verse, voorgebakken friet landelijk via groothandels gaat uitleveren.

FrietHoes opent ambachtelijke ‘FrietFabriek’ voor horeca

Het FrietHoes spreekt over een milieuvriendelijke verpakking, biologisch waar mogelijk en geen toevoegingen of behandelingen. FrietHoes chef Joost Hoes: ‘Iedereen wordt het gelukkigst van een chef die zelf de aardappel tot zijn eigen verse friet maakt. Maar wij weten uit eigen ervaring ook hoeveel tijd en geld dat kost.’

Terugkoelen

‘Het goed terugkoelen kost normaal gesproken het meeste tijd, maar is ook de belangrijkste stap in het proces. Hoe sneller dat gaat, hoe langer de friet echt vers blijft en krokant afbakt.’ Hoes legt uit hoe belangrijk dat is: ‘Wat nu op de markt is en door industriële frietbakkers verse friet wordt genoemd, is alsnog zo behandeld dat het een maand ‘vers’ kan blijven en dat proef je gewoon.’

Dagvers

Blancheren of invriezen gebeurt niet bij FrietHoes. ‘We leveren binnen 24 uur van pieper tot pas, met als resultaat smaakvolle friet zonder behandelingen of toevoegingen  die zeker vier dagen lang lekker vers smaakt.’

FietHoes

Het verhaal van de broers Hoes begon in 2007 toen Joost, toen nog werkzaam als chef-kok, het verzoek kreeg friet te verkopen tijdens een beurs. Joost vond dat zo leuk dat hij eind 2009 een biologische frietwinkel opende in een klein winkelpandje vlakbij het station van Haarlem: FrietHoes. Sebastiaan, die op dat moment in de reclame werkte, zag wel wat in het idee van Joost. Hij kocht een oude bus, liet die ombouwen tot foodtruck en werd zo onderdeel van het bedrijfje van zijn broer. Nu zijn er 5 friet vehikels, staan ze op vele festivals en wonnen ze meerdere prijzen en top 10 noteringen, zoals recent nog de Frietopia award voor beste biologische friet.

Proefverpakking

Het concept voor de horeca werd ontwikkeld in samenwerking met Rungis. Restaurateurs kunnen op de site van FrietHoes een proefverpakking aanvragen.

Reageer op dit artikel