nieuws

Extreem weer schroeft prijs aardappel op

Friet 8

Het natte voorjaar en de warme nazomer is slecht nieuws voor veel aardappelboeren in Nederland, België en Noord-Frankrijk. Afgaand op proefrooiingen is dit jaar geen sprake van een grote oogst meldt de Vereniging Telers Akkerbouw (VTA). Voor een groot aantal boerenbedrijven dreigt als gevolg van de weersextremen zelfs einde oefening.

Extreem weer schroeft prijs aardappel op

De prijzen voor aardappelen liggen volgens VTA nu al 30 tot 40 procent boven het ‘normale’ niveau . Slechts een kleine groep telers zal volgens verenging echter profiteren van de hoge prijzen. Veel boeren telen op contractbasis, waarmee aardappelen op voorhand voor een vaste prijs worden verkocht. Doordat oogsten veel lager uitvallen kunnen boeren vaak minder leveren dan afgesproken.

Oost-Europ heeft goed aardappeljaar

Waar de oogst in Noordwest-Europa fors lager zal uitvallen, is er in Oost-Europa overigens wel sprake van een goed aardappeljaar. Daarmee blijft de Europese aardappeloogst op niveau en zal de consument waarschijnlijk niet veel merken van de slechte oogst, meent de VTA.

Reageer op dit artikel