nieuws

Cafetaria De Pomp vecht uitslag AD-friettest aan

Friet 164

Wim Bogers, eigenaar van cafetaria De Pomp in Eindhoven, is naar de rechter gestapt om de uitslag van de AD-friettest aan te vechten. De zaak dient binnenkort bij de voorzieningenrechter in Amsterdam.

Cafetaria De Pomp vecht uitslag AD-friettest aan
Wim Bogers

De frietzaak kreeg een negen van de jury en kwam daarmee op de zestiende plaats in de rangschikking. Wim Bogers, eigenaar van tankstationshop en eterij De Pomp meent echter recht te hebben op een plaats in de top-5.

Bezoek na testperiode

De jury kwam drie keer langs in zijn zaak, terwijl volgens Bogers vooraf werd gecommuniceerd dat er twee bezoeken zouden worden afgelegd. Het derde jurybezoek dat slechts als doel zou hebben gehad om de volgorde van de top vijf te bepalen, zou ook nog zijn afgelegd na de testperiode. ‘Ik vind dus dat de derde test nietig moet worden verklaard.’

Lager cijfer

In de derde test kreeg De Pomp een lager cijfer en zakte van een plaats in de ‘voorlopige top-5’ naar een 16de plek van de in totaal 153 bezochte friettenten. ‘Dat is toch gek dat de nummer zes –  die maar twee keer werd bezocht – daardoor in de top vijf belandt, omdat ik bij een derde bezoek dat ook nog werd uitgevoerd na de testperiode – minder scoor?’

Slechte verliezer?

Op de vraag of hij een slechte verliezer is, zegt hij: ‘Nee dat vind ik niet. Ik vind dat je als deelnemer aan bepaalde regels moet houden, maar dat geldt ook voor de organisatie van de AD-friettest. ‘Als we 25ste waren geworden, dan had ik dat prima gevonden als het eerlijk was gegaan. Dit is echt een principe-ding. En dan gaat het me niet om de extra klanten die een top 5 notering zou opleveren, maar ik zie het vooral als een beloning richting mijn personeel dat zo ontzettend hard gewerkt heeft hiervoor.’

‘Vergelijk het met een hondenshow’

Op de opmerking dat het ook niet uit moet maken of hij twee of twaalf keer wordt bezocht door de jury, omdat zijn friet altijd top moet zijn, zegt hij: ‘We hebben ook altijd topfriet. Vergelijk het met een hondenshow: die hond is thuis ook mooi, maar tijdens een show is hij geborsteld en glanst zijn vacht extra. Zo werkt het ook bij de friettest.’

Ander aardappelras

Waarom hij minder scoorde? ‘Het aardappelras Agria had veel glazige aardappels, de zogenoemde bruinbakkers’, zo vertelt hij. Daarom stapte hij over naar een iets minder goed ras. ‘Als je het vergelijkt met de autobranche: we verkopen hier alleen superauto’s. Ik moest overstappen naar supercar die een heel klein beetje minder rijdt. Dat hebben we bewust gedaan ná de testperiode.’

‘Wel aan de spelregels gehouden’

Het AD zegt zich wel aan de spelregels te hebben gehouden. Naar buiten toe zou zijn gecommuniceerd dat er ‘minstens’ twee keer getest werd. Dat Bogers achteraf te horen kreeg dat hij na twee jurybezoeken bij de eerste vijf stond en daarom nog een derde keer werd bezocht, maakte het nog niet dat hij een gegarandeerde plek in de top-5 had, zo meldt de krant.

De Ermelosche Frietzaak eindigde dit jaar als eerste bij de AD Friettest. 

Reageer op dit artikel