nieuws

Top 20 van de Friettest Algemeen Dagblad

Friet

De Frietwinkel in Utrecht is zaterdag 25 april uitgeroepen als vierde winnaar van de Friettest van het Algemeen Dagblad. De krant onderwierp 144 frietjes van evenzoveel verkooppunten aan een oordeel. 84 Zaken krijgen een voldoende, het cijfer 6 of hoger. Het Ad geeft maar liefst 40 bedrijven minder dan een 5 voor hun frietjes.

Top 20 van de Friettest Algemeen Dagblad

De nummer 144 op de lijst, De Uitdaging in Rozenburg, krijgt zelfs een 0 van de krant. Vakvereniging Profri maakt – net als vorig jaar – bezwaar tegen de toon van de recensies. Verzoeken aan het AD om genuanceerder te schrijven, hadden geen resultaat. Dit jaar lanceert ProFri een protest-website: www.hetadgaattever.nl. Zondagavond 27 april telde de website 1625 stemmen, 79 procent vindt dat het AD te ver gaat, 21 procent vindt dat de krant de recensies prima verwoordt.

Over FrieteRia in Dronten (plaats 128, cijfer 3,5) schrijft de krant bijvoorbeeld: ‘De friet ruikt naar een verzorgingshuis waar te lang niet is gelucht. Bedompt en wee. De olie heeft een nare, afwijkende smaak en dat is het enige wat je aan deze treurfriet proeft.’

Eigenaresse Ria Dekker zegt tegen Snackkoerier: ‘Je krijgt echt een klap in je gezicht. Wij zijn echt in gesprek met een advocaat over juridische stappen. We hebben 1600 klanten per week. Op zondag verkopen we van 16 tot 20 uur honderd kilo friet. Zouden al onze klanten geen smaak hebben? Het is echt van de zotte. Maar je kunt er zo weinig tegen doen.’

De beste twintig noteringen volgens het AD:

 1. Frietwinkel, Utrecht, 10
 2. Jack Snack, Den Haag, 10-
 3. Vlaams Friteshuis Loket 13, Apeldoorn, 9,5
 4. Fers Friethuys, Alphen aan den Rijn, 9,5 (winnaar 2014)
 5. De Gastronom, Arnhem, 9,5
 6. Brasserie La Cocotte, Hoogvliet, 9,5
 7. Biljard’s Verse Frieten, Hilversum, 9,5
 8. Tankstationshop De Pomp, Eindhoven, 9,5
 9. Friethuys, Alkmaar, 9,5
 10. JP Verse Patat, Briellie, 9,5
 11. Frank & Zo, Hoogeveen, 9,5
 12. Frietboetiek B’tje Anders, Middelburg, 9,5\
 13. Rob van Klaveren Verse Patat, Schiedam, 9,5
 14. Tuutsje van Teunsje, Maastricht, 9,5
 15. Klapwijk Snacks, Burgh-Haamstede, 9
 16. Vlaams Friethuis, Almere, 9
 17. Zeesteeg, Den Haag, 9
 18. Friterie Par Hasard, Amsterdam, 9
 19. Snackbar Gans, Goes, 9
 20. Bram Ladage, Ridderkerk, 9

Klik hier om naar de volledige lijst van 144 zaken te gaan op de website van het Algemeen Dagblad.

Reageer op dit artikel