nieuws

Chipstar ontketent patatoorlog in Napels

Friet

Filippo di Lorenzo heeft met het verkopen van Hollandse friet een ware patatoorlog ontketend in Napels. Zijn bedrijf Chipstar groeit exponentieel en andere ondernemers kopiëren zijn concept. Zodoende zijn er al dertig Napolitaanse zaken waar je een ambachtelijk Nederlands frietje kunt halen.

Chipstar ontketent patatoorlog in Napels
Chipstar

Di Lorenzo bracht als twintiger een lang weekend door in Amsterdam en raakte verknocht aan de Hollandse friet. Eind vorig jaar opende hij zijn eerste Chipstar in Napels, waar hij de friet zelf ging verkopen. Het succes bleef niet onopgemerkt. Inmiddels heeft hij negen zaken en zijn er Italiaanse ondernemers die willen meeprofiteren. Het gevolg is een Hollandse patatoorlog in Napels.

Verontwaardiging

Hoewel de Italiaanse frietsector veel banen biedt, zijn niet alle Italianen blij met de invasie van Hollandse friet. De komst zou de Napolitaanse eetcultuur aantasten. Napels staat bekend als de geboorteplaats van de pizza en kent een uitgebreide frituurtraditie. Een Italiaan fietste uit protest ruim 2000 kilometer naar Nederland.

Pizza

‘Mensen snappen niet dat internationalisering niet iets slechts is’, vertelt Di Lorenzo aan Boerderij Vandaag. ‘Wij hebben de pizza naar de hele wereld geëxporteerd en op het Damrak in Amsterdam zitten minstens zes pizzeria’s. Daarover heb ik nog nooit een Nederlander horen klagen.’

Reageer op dit artikel