nieuws

‘Opbrengst aardappeloogst 2014 gemiddeld

Friet

De Nederlandse aardappeloogst zal dicht in de buurt liggen van het meerjarig gemiddelde. Dit blijkt uit cijfers van de proefrooiingen die Aviko Potato deze zomer heeft gedaan. Aanvankelijk zag het er naar uit dat de opbrengst per hectare hoger zou liggen. Maar onder meer door het wisselvallige en vochtige weer in augustus stagneerde de groei

‘Opbrengst aardappeloogst 2014 gemiddeld

Mede door de vroege start van het voorjaar en de vlotte gewasontwikkeling leek het erop dat de opbrengst per hectare hoger zou liggen. De eerste proefrooiingen aan het begin van de zomer prognosticeerden dat. Met name door het wisselvallige en vochtige weer in augustus stagneerde de groei. Het onderwatergewicht van de aardappelen stabiliseerde door het wisselvallige en koudere weer in augustus en ligt nu rond de 390.

50 tot 60 ton per hectare

‘Op basis van de proefrooiingen van Aviko Potato zal de gemiddelde opbrengst van de Innovator uitkomen op ongeveer 50 tot 55 ton per hectare, het opbrengstniveau van Agria zal rond de 55 tot 60 ton per hectare zitten en ook de Fontane wordt geschat op 55 tot 60 ton’, aldus Willem van Tilburg, Manager Inkoop van Aviko Potato. De proefrooiingen van Aviko Potato vinden plaats in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland en startte begin juli. Ze geven een goede indicatie van de te verwachte bruto opbrengst, kwaliteit en maatsortering.

Reageer op dit artikel