nieuws

Belgen willen frietkotcultuur op erfgoedlijst

Friet

De Belgische professionele frituurders, verenigd in de Nationale Vereniging van Frituristen (NAVEFRI), willen dat de friet en frietkotcultuur tot immaterieel erfgoed wordt benoemd. In het kader van de Week van de Friet zijn ze een petitie gestart die online en in diverse frietkotten kan worden getekend.

Belgen willen frietkotcultuur op erfgoedlijst

De belangenvereniging van frituristen NAVEFRI vraagt tijdens de Week van de Friet, die tot en met 1 december duurt, de steun van het publiek om de Belgische frietkotcultuur te laten opnemen in de inventaris van immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen. Uiteindelijk doel van NAVEFRI is om met het frietkot ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO te komen, melden Belgische media.

Petitie

Op de website van de Week van de Friet kan, net als in diverse frietkotten, een petitie worden ondertekend die na  de week van de frites aan de Belgische regering wordt aangeboden. De handtekeningen zijn bedoeld om een aanvraag, die  NAVEFRI al eerder deed, kracht bij te zetten.

Jaarlijks terugkerende week

De week van de friet wordt jaarlijks gehouden en is een initiatief van het Agromarketingbureau VLAM en NAVEFRI. Op vraag van de Vlaamse frituristen en aardappelschilbedrijven zet VLAM de ‘frietjes van de frituur’ jaarlijks gedurende één week in de spotlights. Veel frituristen grijpen de Week van de Friet aan om iets bijzonders te doen: ze organiseren een wedstrijd, geven een extraatje of werken een eigen animatieprogramma of ‘benefriet’ uit.

Reageer op dit artikel