nieuws

Fritesautomaat maakt comeback in België

Friet

In België wordt een nieuwe poging gedaan frietjes uit een automaat te verkopen. Een eerste fritesautomaat is geplaatst bij een supermarkt in Brussel.

Fritesautomaat maakt comeback in België

Werp € 2,50 in de automaat, kies een saus, wacht negentig seconden en een dampend warm bakje frites komt tevoorschijn. Het kan sinds enkele dagen bij een supermarkt in Brussel waar Break Time Solutions een fritesautomaat heeft geplaatst, zo berichten de Belgische media massaal.

Of de automaat een succes wordt is de vraag. Door de media ondervraagde consumenten reagerenb kritisch. Bernard Lefevre, voorzitter van de Nationale Vereniging van Frituristen  (Navefri)proefde op verzoek van TV Brussel de frites. In het filmpje zegt Lefevre dat kleur en krokantheid goed zijn. ‘Maar ze smaken niet naar aardappel.’ Hij ziet er geen concurrent in voor de echte Belgische frites van de frituur. Een, weliswaar beperkte, markt ziet hij wel. ‘Het kan een uitkomst zijn als je ’s nachts om drie uur een levensnoodzakelijke behoefte hebt aan frites.’

Overigens is het niet voor het eerst dat er frieten uit een automaat worden verkocht. Al in 1965 testte Jean Hoeberigs in België een automaat. Net zoals latere pogingen, die ook in Nederland in de jaren zeventig, tachtig en negentig zijn ondernomen, werd het geen succes. Machines bleken storingsgevoelig en de kwaliteit van het gebodene was nogal eens discutabel.

Reageer op dit artikel