nieuws

Tv-programma onderzoekt ‘patatje met

Friet

Het tv-programma Keuringsdienst van Waarde onderzoekt het ‘patatje met’. De makers vragen zich af waarom zelden mayonaise bij de frites wordt geserveerd.

Een patatje ‘zonder met’ is als een biertje zonder schuim, zo introduceert het tv-programma de aflevering over het ‘Patatje met’ die morgen, 16 mei, om 20.25 uur wordt uitgezonden op Nederland 3.

De aflevering heeft als centrale vraag waarom het zelden mayonaise is die wordt geserveerd bij de frites maar fritessaus. En daarvan verschilt het recept hemelsbreed met dat van echte mayonaise. Mayonaise bevat namelijk veel meer olie dan fritessaus, die voor een groot deel uit water bestaat en voor een veel kleiner deel uit olie (van 5 tot 35 procent aan olie). En waarom dat dan zo is? Olie is een duur ingrediënt.

In het programma laat kok Pierre Wind zien hoe je zelf mayonaise maakt. Sausfabrikant Remia laat zien hoe zelfs met heel weinig olie en veel water toch een romige saus (Friteslijn?) is te produceren die bovendien ook nog eens light is.

Reageer op dit artikel