nieuws

Top 100 winnaars: vrouwenhand is onontbeerlijk

Friet

Bij ons staan jongens aan de afwas’, vertelde Dorien van Holst van Cafetaria Eethuis van Holst in Dongen tot grote hilariteit van de zaal tijdens een paneldiscussie van Top 100 Winnaars op het Cafetaria 2.0 Event in Houten.

Top 100 winnaars: vrouwenhand is onontbeerlijk

Dorien van Holst (rechts) reageerde daarmee op de stelling dat ‘de cafetariawereld vooral een mannen wereld is’ in een paneldiscussie met voormalig Top 100 winnaars Hans Boumans van ’t Smulhuis in Brunssum en Wilma Leijtens van de Vergulden Èrpel in Waalwijk.
Vrouwen zijn volgens de drie onontbeerlijk in een cafetaria. Boumans: ’90 tot 95 procent van het team bestaat uit dames. Maar zonder mij zouden ze ook niet kunnen’, voegde hij er snel aan toe. Wilma Leijtens (midden) had ooit een team dat vooral uit mannen bestond, nu zijn het voornamelijk (jonge) vrouwen. ‘De sfeer is goed. Ze zijn wat opener en coulanter.’
Boumans denkt dat het idee vooral nog bij leveranciers en vertegenwoordigers leeft. ‘Die lopen altijd alle vrouwen, inclusief Jacqueline (zijn vrouw) straal voorbij en vragen naar mij.’ Bij Van Holst staan de mannen vooral in de (afwas)keuken.

In de stelling dat de frites te goedkoop wordt verkocht, kon een groot deel van de aanwezigen zich wel vinden. Maar het blijft een heet hangijzer, zeker in kleinere plaatsen met veel cafetaria’s. ‘Ik zou willen dat iedereen met de gezinszakken stopt’, verzuchtte Wilma Leijtens die er overigens aan toevoegde dat ze bij hun ook op de kaart staan.

De stelling dat de cafetaria ooit uit het straatbeeld zal verdwijnen kreeg geen bijval. Ze veranderen wellicht wel wat in de richting van een laagdrempelig restaurant, een trend die al langer bezig is. Vanuit de zaal verwoordde Roger Gielen het treffend. ‘Zo lang we frituren voorop blijven stellen en een lekker en betaalbaar product leveren, zal er altijd ruimte zijn voor de cafetaria.’

Reageer op dit artikel