nieuws

Frites wordt duurder door kou

Friet

Door dure aardappelen gaat de prijs van een frietje in de cafetaria stijgen. Of cafetaria’s gaan mogelijk kleinere porties serveren om een stijgende inkoopprijs te compenseren.

Frites wordt duurder door kou

Dat zegt Frans van Rooij van de Vereniging van Professionele Frituurders (ProFri) in het AD. Volgens hem worden vooral zelfstandige cafetaria’s met hogere inkoopprijzen voor frites geconfronteerd. Bij formules komt dat minder of niet voor want die leggen de prijs voor een heel jaar vast bij de groothandel.
De prijs van aardappels stijgt door het koude weer. De aardappelvoorraden slinken er is nog geen zicht op de  nieuwe oogst. Dat de prijzen stegen was overigens al in februari al bekend. Toen meldde Snackkoerier al dat de aardappel duur werd betaald (rond €0,30 per kilo). Door een dreigend tekort in de overgangsperiode, de vroege aardappels hebben een flinke achterstand, is die nog iets verder gestegen. Het AD noemt een prijs van rond de €0,35 voor een kilo die op de vrije markt wordt betaald.
Dat de aardappelprijs zo ver stijgt heeft overigens meer oorzaken. Al in augustus vorig jaar werd met een slag om de arm een lagere oogst met mogelijk hogere prijzen voorspeld vanwege een flink afnemend aardappelareaal.
De prijsstijgingen zouden voor een deel wel eens structureel kunnen zijn. Voor de aanstaande oogst (oogstjaar 2013) hebben fritesfabrikanten contracten met telers afgesloten die 20 tot 40 procent hoger liggen dan een jaar eerder, meldde vakblad De Boerderij in februari.

Reageer op dit artikel