nieuws

Zorgvuldiger omgaan met vetpercentage frites

Friet

VAVI, de overkoepelende vereniging van fritesfabrikanten, wil dat er feitelijker en eenduidiger wordt gerapporteerd over de vetgehaltes van frites. Veel consumenten denken dat het vetpercentage van frites op minimaal 25 procent ligt, terwijl dit in werkelijkheid beduidend lager is.

Zorgvuldiger omgaan met vetpercentage frites

De Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (VAVI) meent bovendien dat er niet altijd zorgvuldig door voedingsdeskundigen wordt omgegaan met het meten en weergeven van de vetpercentages per 100 gram.

Snijmaat

Volgens de VAVI wordt bij deze cijfers nauwelijks rekening gehouden met de verschillen per snijmaat, terwijl in de sector algemeen bekend is dat dunnere frites een relatief hoger vetpercentage hebben.

Bovendien wordt het vetpercentage beïnvloed door de afbaktijd. Als frites langer wordt afgebakken, verdampt er meer water en neemt dus het vetpercentage toe.

Afbaktijd

VAVI geeft het voorbeeld: 150 gram voorgebakken frites heeft een vetpercentage van 4,5 procent. Bij een normale afbaktijd blijft er 105 gram frites over met 12 procent vet. Wie kiest voor een langere afbaktijd, houdt 85 gram frites over met 15 procent vet.

Reageer op dit artikel