nieuws

Vuurwerkverkoop een mooi extraatje

Friet

Vuurwerk verkopen vanuit een cafetaria. Een aantal cafetariahouders doet het en het biedt een mooie extra omzet. Keerzijde, sinds de vuurwerkramp zijn de eisen aan opslag en verkoopruimte flink toegenomen.

Vuurwerkverkoop een mooi extraatje

Bij snackbar Ruud Patat in Wormerveer wordt al meer dan twintig jaar vuurwerk verkocht. Voor eigenaar Ron Post is de verkoop ‘een mooi extraatje’. Hij gaat komend jaar zelfs investeren om meer vuurwerk op te mogen slaan. ‘Ik heb nu een kleine bunker. Daar mag 900 kilo vuurwerk in. Dat houdt in dat we continu moeten bevoorraden. Ik werk gelukkig samen met anderen in de omgeving die wel grotere bunkers hebben.’

Hij wil komend jaar uitbreiden naar 2000 kg. Daardoor wordt zijn huidige verkoopruimte, achter de cafetaria, opslag. ‘Ik ga dan het vuurwerk vanuit de cafetaria verkopen.’ Ook daar moet hij dan flink investeren in veiligheid. ‘Er moet een sprinklersysteem worden aangelegd.’

Als hij niet al vuurwerk verkocht zou hij er niet aan beginnen. ‘Mijn vader verkocht het al. Daardoor ben je met de eisen mee gegroeid. Als ik zou moeten beginnen zou ik het denk niet meer doen.’ Waarom dan wel investeren in uitbreiding. ‘De gemeente Zaanstad geeft geen nieuwe vergunningen meer af. Er komen dus geen verkopers bij. Daardoor blijft het aantrekkelijk.’

Online aantrekkelijk

Vooral de online voorverkoop, via de website vuurwerkstunters.nl, is volgens Post aantrekkelijk. ‘Je hoeft daar vrijwel niets voor te doen.’ De klanten moeten via iDeal betalen. ‘Je hebt je geld al binnen dus je blijft niet met bestellingen zitten die niet worden afgehaald.’Nog een voordeel van het online bestellen is dat Post precies weet waar zijn klanten zitten. ‘Daardoor kun je heel gericht folders verspreiden, dat scheelt in de kosten.’

Cafetaria De Boemerang in Sittard verkoopt ook al jaren vuurwerk. ‘De vorige eigenaar verkocht het al en wij zijn er mee door gegaan’, vertelt Chen Xiaoping. De verkoop is goed te combineren met de cafetaria. ’We hebben een aparte ruimte achter het bedrijf.’ Via vuurwerktotaal.nl/sittard kunnen de klanten online bestellen en betalen.

Hoge investering

Cafetariahouder Richard Dietz van Het Hapje in Den Haag heeft drie cafetaria’s waar vuurwerk kan worden besteld. Afhalen is mogelijk in twee vestigingen. ‘Om een vergunning voor een tweede vestiging te krijgen was een hels karwei vanwege een bestemmingsplanwijziging.’ Ook de investering was hoog. ‘Al met al zo’n €40.000. Als ik alles van tevoren had geweten had ik het bij één vestiging gehouden.’

Op de eigen website www.hethapje.nl is de collectie te zien. In de voorverkoop bestellen en betalen gaat via een his-aan-huis verspreid bestelformulier dat is in te leveren tot 24 december. Online bestellen kan waarschijnlijk vanaf volgend jaar. ‘We willen aflevertijden af kunnen spreken anders is het logistiek niet te behappen. Onze opslag is maar beperkt.’

Vuurwerkshow

Van tevoren houdt hij een vuurwerkshow in het naast zijn bedrijf gelegen Zuiderpark. ‘We hebben dat verleden jaar voor het eerst gedaan, daar kwamen 3000 mensen op af. We maken daar een echte happening van met een muziekje en we verkopen glühwein bij de cafetaria.’

Reageer op dit artikel