nieuws

Vraagtekens over friteskortingen NS

Friet

Het Voedingscentrum plaatst kanttekeningen bij de campagne van de Nederlandse Spoorwegen (NS) om gezond eten op treinstations te promoten. Het ontbreken van kortingsbonnen voor gezonde producten is het Voedingscentrum in het verkeerde keelgat geschoten.

Vraagtekens over friteskortingen NS

Sinds enkele weken delen medewerkers boekjes uit aan treinreizigers. Daarin staan niet alleen tips over eten en drinken, maar ook kortingsbonnen voor op de stations te koop en volgens de NS gezond voedsel.

Een woordvoerster van het Voedingscentrum zei woensdag het jammer te vinden dat in de deze week verschenen tweede editie van de brochure geen bonnen voor bijvoorbeeld vers fruit, melk of karnemelk staan.

Mayonaise

Reizigers kunnen daarentegen wel korting krijgen op een patat met ketchup. Volgens het boekje is dat namelijk gezonder dan een friet met mayonaise. Een andere optie is een pizza met een dunne bodem, die gezonder is dan een panpizza.

Ook de tekst over de zogeheten schijf van vijf valt niet helemaal in de smaak bij het Voedingscentrum. Die gaat vooral over de ideale hoeveelheid calorieën die mannen en vrouwen dagelijks zouden moeten consumeren.

Volgens de woordvoerster is er te weinig aandacht voor het belang van gevarieerd eten en het gevaar van te veel verzadigde vetten.

Schijf van vijf

Het Voedingscentrum kan het initiatief van de NS om mensen te wijzen op een gezonde voeding op zich wel waarderen, aldus de zegsvrouw. Ook is het volgens haar goed dat het boekje uitlegt hoeveel calorieën, vet of suiker in elk product zitten.

Een woordvoerder van de NS liet in een reactie weten dat af en toe een frietje helemaal niet ongezond is. Bovendien wordt de patat op de treinstations op relatief gezonde wijze gebakken en is de pizza waarop treinreizigers korting kunnen krijgen vegetarisch. Verder komen volgens de zegsman wel alle aspecten van de schijf van vijf duidelijk aan bod.

Reageer op dit artikel